Večer folklora i domaćih slastica u Pirovcu: Kroštule, fritule i pispalji pobijedili bureke, pite i croissante

0
3927
Večer folklora i domaćih slastica (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Kulturno-umjetnička udruga Bezdan sinoć je u Pirovcu napravila pravi spektakl domaćih slastica.

Konkurencija zbivanja subotnje večeri bila je velika. U isto vrijeme odvijali su se Kašićka fešta i Dalmatia film festival, ali Večer folklora i domaćih slastica KUU Bezdan ipak je bila nešto posebno.

–  U suradnji s Turističkom zajednicom organiziramo ovo drugu godinu za redom. Napravili smo isto ovako prošle godine i ispalo je da su naši domaći i strani gosti jako zainteresirani za izradu naših tradicijskih slastica, pa smo odlučili ponoviti – rekla nam je Anka Meić, predsjednica KUU Bezdan.

– Ovo su stari kolači koje su radile naše bake, kroštule, fritule i pispalji. Rade se po originalnoj recepturi koja se prenosi s pokoljenja na pokoljenje – kaže Anka Meić.

Karlo Bašić najmlađi je član KUU Bezdan (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Karlo Bašić najmlađi je član KUU Bezdan (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Žene iz KUU Bezdan planirale su istovremeno s izradom slastica i pjevati, ali navala na fritule, kroštule i pispalje je bila tolika da su zapjevale tek kad su sve umijesile i ispržile.

Kata Relja objasnila nam je posebnost pirovačkih kroštula.

– Vidite kako ih valjamo, režemo i vežemo? Za razliku od vodičkih koje su tanke i hrskave kao čips, pirovačke kroštule su deblje i rahlije. Uz brašno, jaja, vodu i šećer, unutra ide loza, prošek i naribana kora naranče, ali naše domaće koja nije ničim prskana. I onda još da se okupi ovakva luda, vesela ekipa pa mora sve ispasti dobro – priča nam Kata.

Gužva za kroštule, fritule i pisapalje (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Gužva za kroštule, fritule i pisapalje (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

No, večer im sigurno ne bi bila tako vesela i uspješna bez najmlađeg člana KUU Bezdan. Devetogodišnji Karlo Bašić inače živi u Šibeniku, ali ne propušta priliku da u Pirovcu baki Nadi Bašić pomogne u oavakvim predstavama. Njegov zadatak sinoć je bio da se provlači kroz gužvu i dodaje vruće slastice.

Žene iz Bezdana cijelu su večer oduševljenim gostima objašnjavale sastav tijesta i postupak izrade kroštula, fritula i pispalja. Za razliku od fritula na okolnim komercijalnim štandovima, u pirovačke slastice ne ide prašak za pecivo ni nijedna druga kemikalija. Mnoštvo je takvih razlika. Mogle su pričati do jutra, ali koliko god se recept činio jednostavan, svatko tko je ikad pokušao raditi ove slastice zna zašto se toga morala uhvatiti kulturno-umjetnička, a ne nekakva pekarska ili kulinarska udruga. Radi se, naime, o tradiciji, kulturi i umjetnosti.

Uz pomoć Bezdana, kroštule, pispalji i fritule bar su na jednu večer pobijedile  bureke, pite, croissante, muffine, palačinke, fornette i druge industrijske proizvode koji su se posljednjih godina nametnuli kao ‘domaći’, ne samo u Pirovcu nego i na cijeloj našoj obali.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here