Teško ozlijeđene Čehe spašavao je jedriličarski as Duje Fržop – vozaču glisera prijeti do deset godina zatvora

0
4429
Oštećenja na jedrilici u koju se zabio češki gliser

Vozač glisera koji se pred Betinom zabio u usidrenu jedrilicu odgovarat će za kazneno djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa i prijeti mu kazna zatvora do deset godina.

Šibenska policija javlja da je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjim češkim državljaninom osumnjičenim za ugrožavanje posebnih vrsta prometa. – Osumnjičeni je 9. kolovoza oko 22,30 sati kod Betine, 50-ak metara od obale, upravljajući gliserom češke zastave udario u usidrenu neosvijetljenu jedrilicu slovenske zastave. Tom prilikom su teže ozlijeđene 55-godišnjakinja  i 57-godišnjakinja, obije češke državljanke, koje su zadržane su na daljnjem liječenju u Općoj bolnici Šibenik, dok je osumnjičeni lakše ozlijeđen – izvijestila je jutros policija.

Članak 225. Kaznenog zakona kaže da će se sudionik u zračnom, brodskom ili željezničkom prometu ili prometu žičarom koji kršenjem propisa ugrozi promet kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Tko kazneno djelo počini iz nehaja, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine, ali ako je njime prouzročena teška tjelesna ozljeda neke osobe ili imovinska šteta velikih razmjera, počinitelj će se kazniti zatvorom od jedne do deset godina.

Teško ozlijeđene spašavao je jedriličarski šampion Duje Fržop s prijateljima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Teško ozlijeđene spašavao je jedriličarski šampion Duje Fržop s prijateljima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Da posljedice ove nesreće ne budu i veće, pobrinula su se trojica mladih Betinjana. Jedan od njih, Duje Fržop, ispričao nam je kako su brod s ozlijeđenima doveli do obale i predali ih ekipi hitne pomoći.

– Čuo sam udarac i pokušao utvrditi o čemu se radi. Izgleda da je gliser dolazio iz smjera Murtera i ulazio u Betinu, gdje je udario u neosvijetljenu jedrilicu. Sa mnom su bili moji stariji prijatelji Igor i Dume. Kad smo došli blizu, vidjeli smo oštećeni gliser kako pluta kraj jedrilice. Motor mu se ugasio i u njemu su bili ozlijeđeni ljudi. Jedna je žena bila u jako lošem stanju. Vidjelo se da joj je noga gotova. Najvjerojatnije je držala noge preko pramca glisera kad su udarili u jedrilicu. Vezali smo gliser za naš brod i oteglili ih do obale – ispričao nam je 19-godišnji Duje Fržop, jedriličarski šampion koji preko ljeta radi kao trener u Jedriličarskom klubu ‘Žal’.

Na rivi je čekala Dujina majka Marinka, koja je medicinska sestra. Ona je do dolaska hitne pomoći teško ozlijeđenoj ženi zaustavila krvarenje.

Oštećeni gliser i ozlijeđene Čehe Duje, Dume i Igor spašavali su kaićem Fržopovih (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Oštećeni gliser i ozlijeđene Čehe Duje, Dume i Igor spašavali su kaićem Fržopovih (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here