Megaspektakl u Tisnom: Miško večeras trči protiv najbrže kontinentalne magarice Rajke

0
3700
Miška treneri i jahači moraju usporavati - na leđima Miška je Nizozemka Fabienne koja ga je 2014. godine nazvala Robben (Foto: H. Pavić)

U Tisnom se večeras održava Međunarodna trka tovarov na kojoj se očekuje spektakularni sraz između šampiona pet posljednjih utrka Miška i nikad pobijeđene izazivačice, kninske magarice Rajke. Nakon Miška i Rajke nastupa Petar Grašo.

Na tovarećem trkalištu na glavnom Trgu Rudina u Tisnom sutra navečer će već po 11. puta snage odmjeriti ponajbolji dalmatinski magarci koje će jahati predstavnici čak 12 zemalja kvalificiranih za prvenstvo. Sudjeluju: Makedonija, Kosovo, Francuska, Kanada, Nizozemska, Austrija, Njemačka, Hrvatska, Slovačka, Australija, Belgija i Italija.

Nakon defilea uz limenu glazbu i mažoretkinje ulicama Tisnog, otvaranje utrke je u 21 sat. Prva kvalifikacijska utrka kreće u 21,30 sati, u 22 kreće druga kvalifikacijska utrka, a u 22,30 je finalna, izvijestila je u utorak udruga Tišnjanski tovar koji organizira ovaj sportsko-zabavni megaspektakl praćen vatrometom u čast pobjedniku i velikim koncertom Petra Graše.

Titulu prvaka brani Slovačka, kojoj su prošle godine pobjedu donijeli magarac Miško s ergele Banovi dvori iz Tišnjanske Dubrave i jahač Daniel Suman iz Bratislave.

Miško se mora čuvati prevelikih brzina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Miško se mora čuvati prevelikih brzina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Iako bi netko mislio da je na ovom međunarodnom natjecanju za pobjedu presudna samo snaga nacije i vještina jahača koji je predstavlja, na utrkama u Tisnom posljednjih pet godina je bio ključan ždrijeb kojim su nacionalnim timovima dodijeljivani magarci za jahanje. Naime, od 2011. godine na Rudini je svaki put pobijedila ona država koja bi dobila slavnog magarca Miška.

Kako su se tovari iz priobalja zbog lagodnog života od turizma ulijenili, po izazivače se krenulo u Knin

Da bi se u utrku vratila živost i neizvjesnost koja priliči svakom sportskom natjecanju, Udruga Tišnjanski tovar odlučila je šampionu Mišku suprotstaviti magarce jednake snage, živosti i brzine.

Kako su se, osim Miška, svi magarci iz priobalja i s otoka zbog lagodnog života od turizma ulijenili i udebljali, po grla koja bi se mogla mjeriti sa šampionom valjalo je otići u Knin. S ergele Paška Perića Paice iz Ljubača kraj Knina u Tisno stiže osam dobro istreniranih magarica i magaraca, među kojima je i Rajka.

Ova magarica se, kaže legenda, jednom na utrci u Oklaju ravnopravno utrkivala čak i sa slavnim tišnjanskim magarcem Omerom, koji je život tragično izgubio u prometnoj nesreći u srpnju 2010. i tako tron prepustio Mišku.

Može li se Rajka uzeti Miškovu slavu? Rajkin trener Paško Perić Paica kaže da može, a Miškov Damir Vodanov Ban odmahuje rukom na vlaško razmetanje. Tko je u pravu, vidjet će se u srijedu na trkalištu na tišnjanskoj Rudini, priopćio je organizator.

Magarac Miško na utrci u Tribunju 1. kolovoza (Foto: Igor Turčinov)
Magarac Miško na utrci u Tribunju 1. kolovoza (Foto: Igor Turčinov)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here