Uspješan oporavak šampiona – Miško se zagrijava za Međunarodnu trku tovarov trčeći 1. kolovoza u Tribunju, a 9. kolovoza u Pirovcu

0
2266
Šampion se oporavio: Magarac Miško i Damir Vodanov Ban na Seoskom gospodarstvu Banovi dvori u Dubravi (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Turistička zajednica Općine Tribunj i Udruga Tribunjski tovar najavili su s današnje konferencije za novinare 49. tradicionalne tribunjske magareće trke. Najveća je vijest to da je favorit ove utrke ponovno magarac Miško iz ergele Seoskog gospodarstva Banovi dvori u Tišnjanskoj Dubravi. Iako je nedavno operiran, uspješno se oporavio i već ga za utrku priprema tribunjski jahač Anđelko Perkov.

Tribunjske trke tovarov su 1. kolovoza s početkom u 20 sati. Feštu nakon utrke jamče Goran Karan i Vagabundo. Nastupa 12 jahača koji koji, prema još uvijek važećim pravilima, moraju biti Tribunjci. Jašu 12 magaraca za koje nije strogo propisano odakle moraju biti. Svoj dolazak na utrku najavio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ali za sada se čini da će on biti samo promatrač. No, najveća zvijezda tu će biti magarac Miško, šampion svih utrka koje su se posljednjih pet godina održavale u Tribunju, Tisnom i Pirovcu.  Iako se smatralo da on 1. kolovoza neće biti spreman za tribunjsku utrku, jer mu je prije samo dva tjedna operiran tumor na mošnjama (POVEZNICA), Miško se vratio u formu i jedva čeka svoj prvi ovogodišnji nastup.

– Hvala Bogu, Miško je dobro. Zna da dolaze utrke, pokazuje snagu i vidi se, unatoč operaciji na osjetljivom mjestu, da će mu goditi izlazak i da žudi za susretom s kelama (magaricama). Doktor je rekao da je to dobar znak. Preporučio je da ga vodimo na utrke, ali je isto tako zamolio da ga jahači jašu obazrivije. Pobijedio je strašnu bolest i ne bi bilo dobro da sad u nekoj okuci nastrada zbog neprilagođene brzine – rekao nam je Damir Vodanov Ban.

Miško se mora čuvati prevelikih brzina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Miško se mora čuvati prevelikih brzina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Nakon vijesti o njegovoj teškoj bolesti šampiona su na Seosko gospodarstvo Banove dvore u Tišnjansku Dubravu dolazili posjetiti mnogi zabrinuti obožavatelji, a prije svih njegovi jahači, koji su bili najviše zabrinuti. – Bili su iz Udruge ‘Tišnjanski tovar’ i s njim razgovarali o nastupu na Međunarodnoj utrci magaraca u Tisnom 10. kolovoza, Anđelko Perkov iz Tribunja se dolazio s njim upoznavati i jahati, a najdirljiviji je bio susret Miška i njegovog jagača Deve s utrka u Pirovcu. Deva je na Mišku osvojio čak tri Grand Prixa. Došao mu je u posjet i donio mu tri bale sijena, a kad ga je vidio nevoljnog Deva se rasplakao – ispričao nam je Ban.

Kako god, utrka magaraca u Tribunju je 1. kolovoza, u Pirovcu 9. kolovoza, a najveća od njih, Međunarodna utrka magaraca 10. kolovoza u Tisnom. Ovdje će brzinu kopita odmjeriti najbolja grla iz magarećih ergela iz cijele okolice, a kako najavljuju iz Udruge ‘Tišnjanski tovar’, na Međunarodnoj trci tovarov će, uz Miška, najslavnije grlo biti ono Petra Graše koji će poslije utrke održati koncert.

Evo i službene videonajave tribunjske trke tovarov:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here