„Totalno drukčija od drugih“ – samostalna izložba slika Andree Mintaković

1
4037
Andrea Mintaković sa svojom najvećom kritičarkom, kćerkom Paolom Mintaković (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)

Večeras, 22. srpnja u 21 sat, u Atriju palače Katunarić, otvara se izložba slika umjetnice Andree Mintaković pod nazivom „More je život“. Izložba se može pogledati u narednih tjedan dana u prostorijama Narodne knjižnice i čitaonice Tisno. 

Kako doznajemo u razgovoru s Andreom, njezin umjetnički izraz razvio se na jednoj dječjoj radionici u Osnovnoj školi Vjekoslava Kaleba Tisno.

„Djeca su na školskoj radionici radila od materijala svakojake predmete. Osim toga bile su tu i vješalice, koje su me u jednom trenu inspirirale. U tom trenutku sam zaključila da želim nešto stvoriti, ali nešto totalno drukčije od drugih“, kaže nam Andrea Mintaković.

U svojim djelima Andrea stvara svoj vlastiti rukopis i definitivno potvrđuje ono što nam je na početku kazala, da je drukčija od drugih.

Pričajući s autoricom 3 D slika na platnu, ostali smo pozitivno zatečeni. Njena priča nas je doslovno ostavila bez teksta. Ciklus slika „More je život“ koji je spremila za večerašnju izložbu posvećene su upravo Tisnom, a zahvala su starijim Tišnjankama i Tišnjanima koji su autorici prenijeli priče iz davnina.

„Danas više nema takvog druženja kao što je bilo prije. Prikupljanjem podataka iz prošlosti, približila sam se Tisnome i tišnjanskoj tradiciji. Obožavam slušati priče starih Tišnjana o njihovim običajima, a pošto nisam rođena Tišnjanka već sam se tu udala, volim naučiti o mistu gdje živim. U znak zahvalnosti mistu i ljudima, napravila sam priču u slikama „More je život“.

Andrea nas na svojim slikama vodi putem svog doživljaja nadahnutog kako spominje u više navrata tišnjanskom tradicijom i samim mistom, kroz mistično more, kamene kuće, crkve, povremeno ispresijecane žarkim bakrenim linijama ističući galebove, gdje nas istinski poziva da svojom percepcijom uočimo i onaj najsitniji detalj.

Od različitih materijala za koje nismo mogli ni vjerovati da bi mogli biti iskoristivi Andrea stvara umjetničke slike. Ono što je nama otpad, to je njoj materijal za rad.

„Da, tako je! Najdraža mi je bakrena žica, stirodur, akrilne boje, i neizostavni materijali našeg predivnog mora, poput pijeska, spužve, školjaka…“, ističe Mintaković.

Kako kaže ideja joj obično sine navečer kad legne. Tada razmišlja naglas, a suprug i troje dječice u svemu su joj najveća podrška i potpora. No veliko hvala napominje, duguje također roditeljima i prijateljima. I nikako manje vrijednoj ravnateljici Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, Silviji Ćurić koja joj je, kaže, dala vjetar u leđa.

U fotogaleriji donosimo nekoliko Andreinih slika koje nam je otkrila, a Vi ih imate prilike vidjeti na večerašnjem otvorenju izložbe „More je život“.

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here