Besplatni internet kao dio turističke infrastrukture – u Tisnom, Jezerima i Betini starta javni WiFi sustav

0
4335
Jedan od 24 odašiljača na stupu javne rasvjete (Foto: Rudinapress/Nino Šolić)

Sve javne površine u Tisnom, Jezerima i Betini od početka kolovoza bit će pokrivene kvalitetnim WiFi signalom. Sustav besplatnog javnog interneta u Općini Tisno osmišljen je s 24 antene na 24 lokacije, a riječ je o projektu Općine Tisno vrijednom 167.400 kn + PDV.

– Riječ je šetnicama, rivama, plažama i drugim ferkventnim javnim površinama kojima se kreću i zadržavaju turisti i dnevni posjetitelji, tako da će se ubuduće oni na internet moći spajati u šetnji, na klupi, na ležaljci, u brodu…, a ne samo u apartmanima, sobama, kafićima i restoranima čiji su gosti. Kvalitetan internet danas je dio komunalne infrastrukture u koji svaka jedinica lokalne samouprave koja pretendira baviti se turizmom mora ulagati, jednako kao i u čistoću, vodoopskrbu, energetiku… – rekao nam je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Hotspot komunikacijska bežična infrastruktura i usluga bežičnog interneta Općine Tisno je konfigurirana tako da osigurava i proširenje pristupnih Wi-Fi punktova prema potrebama. Tisno, Jezera i Betina ovdje čine jedinstvenu mrežu kojoj je zadatak pokriti tri bitna segmenta: Prvi je pružanje usluge bežičnog interneta korisnicima, zakupoprimcima javnih površina s obvezom fiskalne blagajne, turistima koji se zateknu na javnim površinama, udrugama i svim ostalima kojima je potreban. Drugi segment je zaštita javnih dobara i imovine putem bežično povezanih nadzornih kamera kojih je svrha osigurati nesmetani rad komunalnih službi općine Tisno te javnih sigurnosnih službi zaduženih za sigurnost i spašavanje osoba i materijalne imovine. Treći segment je nesmetana i besplatna komunikacija redarstvenih službi općinskih tijela uprave za prikupljanje i razmjenu podataka sa terena putem mobilnih uređaja.

Gotovo sva oprema već je instalirana i, ne bude li neočekivanih problema, besplatni bežićni internet u Tisnom, Jezerima i Betini proradit će početkom kolovoza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here