Komarci i žabe u smrdljivoj lokvi ‘gradilišta’ na Ratu – Građevinskoj inspekciji je sve u redu (?!)

0
2669
Bara na Ratu smeta svima - stanari nemoćni (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

‘Gradilište’, odnosno ruševina na Trgu Marka Stegića Hrge na Ratu u Tisnom već godinama ugrožava zdravlje stanara okolnih kuća. U njoj poslije svake kiše ostaje prljava lokva u kojoj se legu komarci i žabe, te se u nju izijeva i sadržaj cijevi kanalizacije oštećeih tijekom uklanjanja građevine. Općina Tisno ne može pomoći stanarima, a za državne institucije je ovdje – sve u redu?!

Strani investitor je prije četiri godine kupio staru kuću i dao je srušiti, namjeravajući na njenom mjestu sagraditi novu. No, nešto je pošlo po zlu i gradnja do dana današnjeg nije započeta. – Ne samo da očajno izgleda, nego smrdi. Bili smo strpljivi i čekali. Da su komarci i žabe jedina opasnost šutili bi i dalje, ali bojimo se zaraze. Uz to, zbog ovakve ruševine svi se možemo samo sramiti pred gostima koji u najstarijem dijelu mjesta očekuju vidjeti dalmatinske kamene kuće i kulturno-povijesne znamenitosti, a ne smrdljivu lokvu punu smeća – rekao nam je prvi susjed ruševine, kojeg svi ostali aklamacijom podržavaju u iznošenju njihove muke.

Smrdljiva bara puna smeća u kojoj se legu žabe i komarci (Foto: Rudinapress/H. pavić)
Smrdljiva bara puna smeća u kojoj se legu žabe i komarci (Foto: Rudinapress/H. pavić)

Razgovarali su s vlasnikom, višekratno o problemu obaviještavali općinu i nadležne državne institucije. No, pomaka nema. Jedino što se dogodilo je to što je izvođač radova
nedavno razmontirao i odnio ogradu. Kaže, investitor mu nije platio i on nema izbora, a Ratari od tada imaju prljavu lokvu u ruševini/gradilištu koja sada predstavlja i opasnost za prolaznike.

Portal Rudinapress uputio je Ministarstvu graditeljstva i Građevinskoj inspekciji upit o legalnosti ovakvog ‘gradilišta’. Evo što su odgovorili:
‘Građevinska inspekcija obavila je 27.6.2016. nadzor na navedenoj lokaciji i utvrdila da investitori posjeduju potvrdu glavnog projekta od 24.04.2014. za rekonstrukciju stambene građevine na k.č.zgr. 105/2 K.O. Tisno , koja je izrađena u skladu s lokacijskom dozvolom od 03.02.2011. Investitori posjeduju i projekt uklanjanja građevine iz 2013. (idejnim projektom koji je sastavni dio lokacijske dozvole predlaže se rušenje konstruktivnih elemenata koji su u lošem stanju). Lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta izdao je Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju, Šibensko-kninske županije.

Inspekcija je zaprimila i prijavu početka građenja 12.04.2016. S obzirom na sve navedeno građevinski je inspektor utvrdio da nema elemenata za pokretanje inspekcijskog postupka’, odgovorili su iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

'Gradilište' poslije skidanja ograde (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
‘Gradilište’ poslije skidanja ograde (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U Općini Tisno bili su konkretniji. Ali bez veće koristi. Općina je, naime, u više navrata angažirala cisternu koja je s gradilišta ispumpavala prljavu vodu, te je Komunalno redarstvo također višekratno uputilo prijave inspekcijama, Građevinskoj i Sanitarnoj. No, bez rezultata.

– Stižu odgovori da nema kršenja propisa iz njihove nadležnosti, odnosno da nisu oni nadležni, ali ne upućuju nas na onoga tko je. U više navrata smo slali rješenja o uklanjanju opasnosti i prekršajne naloge, komunalne kazne, vlasniku gradilišta, ali one su se vraćale neuručene, jer vlasnika nema na adresi na kojoj je prijavljen. Posljednje što smo napravili je da smo angažirali tvrtku As Eko koja je lokvu tretirala sredstvima za uništavanje ličinki komaraca – rekao nam je komunalni redar Davor Antić, koji je višekratno intervenirao na spornom ‘gradilištu’.

Općina očito nastoji, ali nema ovlasti riješiti ovaj problem. No, Građevinska inspekcija tvrdi da ‘nema elemenata za pokretanje inspekcijskog postupka’, iako je vidljivo da na ‘gradilištu’ nema ograde ni table s informacijama o investitoru, izvođaču radova, građevinskoj dozvoli… Očito je i da onima koji imaju ovlasti nedostaje namjere. Što je činiti stanarima ugrožene četvrti? To će, izgleda, morati pitati odvjetnike, a dok oni nađu rješenje nakotit će se ili izleći ovdje mnoštvo žaba i komaraca.

Smrdljiva bara (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Smrdljiva bara (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here