‘Arterija’ na Rudinapressu – donosimo 50 fotografija jezerskog umjetnika

0
4603
Neven Jović, autor izložbe 'Arterija' sa svojim platnima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Izložba fotografija na platnu autora Nevena Jovića ‘Arterija’ postavljena je u petak u Kulturno-pastoralnom centru Baganelovica u Jezerima. Centar je otvoren svaki dan, osim nedjelje, od 20 do 22 sata, ali kako znamo da mnogi nisu u prilici doći i vidjeti Jovićeve radove, donosimo ih u fotogaleriji ispod teksta.

Neven Jović fotografijom se bavi posljednjih 13 godina. Krenulo je s malim, džepnim aparatom, tzv, idiotom, da bi danas radio s ‘makinom’ čije mogućnosti dopuštaju kvalitetu fotografije dostojnu njene izrade na platnu, kakva su izložena u Baganelovici.

– Ni danas to nije bogznakakav aparat, ali je bolji, stroj s izmjenivim objektivima koji ipak ima svoje prednosti u odnosu na kompakte. Krenuo sam od tih malih, vidjelo se da ide, da mi leži. I nije se moglo natrag.  Ta ljubav prema fotografiji dovela je do toga da iza sebe već imam tri samostalne i dvije skupne izložbe – kaže Jović.

Galeb - foto Neven Jović
Galeb – foto Neven Jović

Jedna njegova fotografija, ‘Galeb u slobodnom letu’, završila je prošle godine na izložbi grupe Adriatic Artists izvan Hrvatske, u Herceg Novom, što je Joviću bila velika čast.

– Ta izložba nije bila natjecateljskog karaktera, nego jedna prigoda da mi amateri proširimo svoje horizonte, koji su sada malo izvan granica RH – kaže Jović.

Na pitanje kako napraviti dobru fotografiju i koliko za to treba vremena, ne može se dati jednoznačan odgovor.
– Sliku čovjek može napraviti u trenutku i da bude izvrsna, a može se truditi danima da ne napravi ništa čime bi bio zadovoljan. Najbolje je kad ispadne spontano. Ovih 50 slika koje su trenutno na izložbi u Baganelovici nastale su u kroz protekle dvije-tri godine. Bilo je tu puno više fotografija i od par stotina trebalo je izabrati 50 koje će se izraditi na platnu, što je bilo jako teško. U izboru mi je svojim znanjem i trudom pomogla Silvija Ćurić, ravnateljica tišnjanske Narodne knjižnice i čitaonice, koja mi je u čitavom poslu bila velika potpora – kaže Jović.
Na potpori Jović zahvaljuje i Općini Tisno, koja je je glavni pokrovitelj izložbe i bez koje ona možda ne bi nikada zaživjela. – Izrada fotografija na platnu daje radovima jedan poseban ‘buke’ i jednu živu vizualnost, ali njihova izrada iziskuje troškove koje sam ne bi mogao pokriti – rekao nam je Neven Jović zahvaljujući još jednom Općini Tisno i Narodnoj knjižnici i čitaonici,  ali i sinovima Ivanu i Marku, čija je pomoć i potpora, kaže, bila nezamijenjiva.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here