Postignut sporazum HSS-a i SDP-a: Edo Juraga predsjednik je Općinskog vijeća Murtera, Mateja Bašić zamjenica

0
5129
Zajednička fotografija svih 11 članova Općinskog vijeća s načelnikom Tonijem Turčinovim i njegovim zamjenikom Petrom Ježinom - arhivska fotografija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Općine Murter Kornati za predsjednika vijeća izabran je Edo Juraga (HSS-HNS), a njegovi zamjenici su Mateja Bašić (SDP) i Željko Jerat (NL Mate Skračića).

– Prihvatili smo ne malu odgovornost i krećemo požrtvovno raditi prije svega na dobrobit Murtera. Imamo puno problema za rješavati, ali vjerujem da ćemo postići suglasnost u najbitnijim pitanjima, da ćemo znati odrediti prioritete, jer ih nećemo uspjeti riješiti sve. Pozivam na zajedništvo, a ne sumnjam da svi imamo dobru volju i da smo svi spremni podrediti se dobrobiti Murtera. Nadam se da će nas u tome pratiti sreća i da ćemo puno toga postići, da ćemo opravdati povjerenje koje su nam dali građani – rekao je Edo Juraga nakon što je Vijeće položilo prisegu.

Edo Juraga (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Edo Juraga (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Do dogovora oko konstituiranja Vijeća nije se došlo ni brzo ni lako. Koalicija HSS-HNS najprije je pregovarala s HDZ-om, a kad su pregovori propali dogovor je postignut sa SDP-om. HSS-HNS u 11-članom Općinskom vijeću ima pet članova, NL Mate Skračića tri, HDZ dva, a SDP jednog, tako da je Edo Juraga za predsjednika Vijeća izabran s tijesnom većinom, sa samo šest glasova. Nasuprot Jurage, HDZ-ov kandidat za predsjednika Općinskog vijeća Venčeslav Skračić dobio je pet glasova, dva HDZ-ova i tri NL Mate Skračića.

Iako se o njemu šuškalo nekoliko dana, dogovor HSS-a i SDP-a je postignut neposredno pred konstituirajuću sjednicu. Na nju su vijećnica SDP-a Mateja Bašić i načelnik Toni Turčinov kasnili dvadesetak minuta, jer su bili na sastanku s predsjednikom Županijske organizacije SDP-a i načelnikom Općine Tisno Ivanom Klarinom.

– O koaliciji između HSS-a i SDP-a nećemo, rano je o tome govoriti. Bitno je da smo postigli surdanju s kojom naše misto može ići naprijed. Ivan i ja smo već razgovarali o nekim stvarima koje moramo zajedno rješavati. Na kraju krajeva svi živimo na istom otoku i svima nam je cilj da i Murter i Tisno i Jezera i Betina idu naprijed. Ovo je ono što smo zagovarali i prije izbora, da idemo svi zajedno samo za bolji Murter – pojasnio je prije početka sjednice sporazum HSS-a i SDP-a načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov.

Venčeslav Skračić (HDZ) pet glasova Mate
Venčeslav Skračić (HDZ) pet glasova Mate

Ivan Klarin ga je također slično ocijenio. – Ja mogu reći da ćemo Mateja Bašić kao predsjednica murterskog ogranka SDP-a i ja kao predsjednik županijskog podržati novu HSS-ovu vlast u Murteru. Njihov legitimitet je u velikom broju dobivenih glasova i vijećničkih mandata. Mi nismo potpisali sporazum o nikakvoj koaliciji, ali smo postigli dogovor o suradnji, da se konstuituira Općinsko vijeće i da SDP s HSS-om sudjeluje u aktivnom radu kao dio vlasti u Općinskom vijeću. Uvjete nikakve nismo postavljali, a jedini uvjet je da Murter ide naprijed, da se realiziraju projekti od zajedničkog interesa Općine Tisno i Općine Murter-Kornati. Svjesni smo stalnih ucjena od strane HDZ-a bilo gdje i bilo kada, želimo to eliminirati. Podržat ćemo HSS-ovog kandidata za predsjednika Vijeća i surađivat ćemo do redovnih izbora koji će biti dogodine u svibnju, i nakon toga idu drugi dogovori, najprije na nacionalnoj pa onda i na lokalnoj razini – rekao je Ivan Klarin.

Ivan Klarin, Mateja Bašić i Toni Turčinov neposredno pred sjednicu Općinskog vijeća (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Ivan Klarin, Mateja Bašić i Toni Turčinov neposredno pred sjednicu Općinskog vijeća (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Sama Mateja Bašić ne vidi ništa sporno u tome da su SDP i ona kao vijećnica rušili prošlu HSS-ovu vlast i doveli do prijevremenih izbora, a sada s tom strankom koaliraju.
– Promjena se dogodila kod samog HSS-a. Ovo sad su jedni novi, mladi ljudi. Toni i ja smo išli zajedno u osnovnu školu, družili se kroz cijelu srednju – rekla je Bašić.
– Mi smo prije svega prijatelji i tako ćemo lakše donijeti bolje odluke za Murter – uglas su rekli Mateja Bašić i Toni Turčinov.
Ivan Klarin je dodao da on kao načelnik Općine Tisno sve ove godine nije bio zadovoljan suradnjom s pojediniom ljudima u bivšoj murterskoj općinskoj vlasti. – Dolaskom Tonija zapuhali su potpuno novi vjetrovi. Nekoliko puta smo smo razgovarali u ovih deset dana, više nego puste godine s bivšim načelnikom. Imamo otvorenih pitanja, imamo problema, ali ih nećemo rješavati preko medija nego za zajedničkim stolom i riješit ćemo ih u interesu obije općine – rekao je Klarin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here