Dan antifašističke borbe u Tisnom – zahvala palima za hrvatsku slobodu u NOB-u i u Domovinskom ratu

0
3280
Dan antifašističke borbe - proslava u Tisnom (Foto: Rudinapress/H. Pavić

Središnja proslava Dana antifašističke borbe za cijelu Dalmaciju održana je večeras u Tisnom, a u njoj je uz predstavnike lokalnih antifašističkih udruga sudjelovao i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

Mesić i ostali antifašisti, koji su u Tisno pristigli iz cijele Dalmacije i Hrvatskog primorja, položili su vijence i poklonili se pred spomenikom koji su Tišnjani podigli u sjećanje na svojih 108 poginulih boraca NOB-a i 34 žrtve fašističkog terora. Mesić je u svom obraćanju pozvao na poštivanje njihove žrtve, bez koje danas ne bi imali slobodu, kao ni bez žrtve svih drugih koji su pali u Narodnoslobodilačkoj borbi i u Domovinskom ratu.

Za dom, sad u boj! pjevali su antifašisti:

– Drago mi je da sam ovdje s vama u predvječerje Dana antifašističke borbe, velikog i značajnog datuma cijele Hrvatske i svih njenih građana. Znam da neki tako ne misle, ali kada bi razmislili, kada bi se suočili s povijesnim činjenicama, morali bi priznati da današnje samostalne Hrvatske ne bi bilo da nije bilo Narodnooslobodilačke borbe. I onda bi shvatili da je 22. lipnja i njihov praznik. Doista, praznik svih nas. Ja ni na koji način, naravno, ne umanjujem značaj Domovinskog rata i žrtava koje su pale u njemu, ali da Hrvatska nije postojala kao država, kao federalna jedinica unutar Jugoslavije, naši branitelji ne bi imali što braniti u trenucima suočavanja s Miloševićevom agresijom. Mislim da je to potrebno ponoviti upravo danas, pogotovo s obzirom na društvenu klimu kakva je stvorena u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina. Obilježavajući Dan antifašističke borbe mi potvrđujemo svoju privrženost antifašizmu, ne kao političkoj ili stranačkoj opredjeljenosti, nego kao ljudskom, slobodarskom i demokratskom opredijeljenju. I kada odajemo počast žrtvama fašizma i slavimo antifašističke borce mi ne glorificiramo društveni sustav nekadašnje jugoslavenske federacije. Ne, mi samo potvrđujemo da čvrsto stojimo na jednom od glavnih kamena temeljaca na kojima je sagrađena konstrukcija poslijeratne Europe – rekao je Mesić.Dan antifašističke borbe (3)

Na skupu u Tisnom okupilo se nekoliko stotina antifašista iz cijele Dalmacije, iz Splita, Trogira, Zadra, pa i Rijeke, ali najmanje je bilo lokalnih. Ipak, među njima su bili i branitelji iz Domovinskog rata, te je predsjedniku Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Tisnog Slavku Marovu, među ostalima,  uručeno priznanje Udruge antifašističkih boraca i antifašista za izniman doprinos očuvanju antifašističke tradicije. Tisno se nikad nije odreklo svojih partizana, nije im uništilo spomenike, niti njihova imena izbacilo iz naziva ulica i trgova, ali još uvijek nije spremno njihovu žrtvu promatrati van zadanih dnevnopolitičkih okvira.

– Ti mladi Tišnjani koji su ginuli u partizanima tijekom Drugog svjetskog rata nisu tamo išli ni zbog kakve ideologije i oni ne mogu odgovarati za ono što su neki drugi počinili u ime ideologije. Oni su se odupirali okupatoru, za hrvatsku slobodu, jednako kao i mi 1991. godine i ne bi bilo pravedno ni da se nas proziva za ono što su neki napravili u ime slobode koju smo izborili – komentirao je Marov. Stipe Mesić7Dan antifašističke borbe Rudinapress2 Dan antifašističke borbe (5) Dan antifašističke borbe (4) Dan antifašističke borbe Rudinapress3 Slavko MarovIvan Klarin Antifašista

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here