Postavljen spomenik Petru Jeronimu Draganiću Vrančiću

0
4355

Spomenik hrvatskom filozofu i opatu Petru Jeronimu Draganiću Vrančiću čeka još samo ploča ispod biste i završno šminkanje. “Planiramo uskoro svečano otvorenje na koje bi trebao doći i autor spomenika Zvonimir Kamenar iz Rijeke kao i potomci obitelji čuvenog opata”, rekao je Ivan Gulam, načelnik općine Pirovac.

Obitelj Draganić-Vrančić jedna je od najstarijih plemićkih obitelji čiji korijeni sežu do prve polovice 14. stoljeća. Iz Šibenika su došli u Pirovac kojeg su kupili oko 1503. Poznati grof rođen je 1738. godine u Zloselu, tada službenom nazivu Pirovca. Obitelj je vladala Zloselom do svoga financijskoga sloma pred kraj Prvog svjetskog rata kada su se preselili u Zagreb i Karlovac.

Današnji najstariji dio Pirovca, opasan zidinama, nekada je bio otočić, nekoliko desetaka metara od kopna, što se dobro vidi na katastarskoj karti iz 1807. godine. Vremenom je nasipavan, tako da stara jezgra danas predstavlja dio kopna. U starom naselju nalazi se neorenesansna palača obitelji Draganić- Vrančić iz 16. stoljeća. Poznati grof rođen je 1738. godine u Zloselu, tada službenom nazivu Pirovca.

Petar Jeronim Draganić-Vrančić nije bio samo grof i opat, već i hrvatski filozof, član učenog društva Accademia de’ Ricoverati, znanstvenik koji je uvođenjem novih sustava u poljoprivredi spasio Dalmaciju od gladi.

Na groblju Sv. Jurja u Pirovcu nalazi se i grobnica obitelji Draganić Vrančić u kojoj je smješten gotički sarkofag s reljefnim prikazom Majke Božje s Djetetom među anđelima, što su ga 1447. prema nacrtu Jurja Dalmatinca izradili majstori Andrija Budičić i Lorenzo Pincino. Radi se o djelu neprocjenjive vrijednosti koje po važnosti i vrhunskoj umjetničkoj izvedbi ulazi među najznačajnije kulturne spomenike na području Hrvatske.

Općina Pirovac preuzela je skrb o održavanju grobnice. To je vrlo  značajno zbog toga što obitelj Draganić-Vrančić od 1918. godine ne živi u Pirovcu, a sarkofag predstavlja vrijedan kulturni spomenik.Draganić-Vrančić (Foto Rudinapress H. Pavić) Draganić-Vrančić3 (Foto Rudinapress H. Pavić)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here