Puhački orkastar Pirovac – posebni gost Križevačkog spravišća

0
2215

Puhački orkastar Pirovac bio je uz Šibensku gradsku stražu posebni gost 49. Križevačkog velikog spravišča, tradicionalne trodnevne turističke, kulturne i povijesne manifestacije najstarije u kontinentalnoj Hrvatskoj. Pirovački puhački orkstar predvodio je povorku sudionika i gostiju uz mažoretkinje, Šibensku gradsku stražu i Križevačku djevojačku stražu.

U znak sjećanja na legendu o pomirbi kalničkih šljivara i križevačkih purgera, manifestacija je nazvana Križevačko veliko spravišče i već preko četiri desetljeća njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje. Tu su i Križevački štatuti – popularni vinski ceremonijal i prva pisana pravila o ponašanju u veselom društvu i za punim stolom.

“Bilo je prekrasno a publika nas je oduševljeno primila”, rekao je Denis Jelušić, voditelj Puhačkog orkestra Pirovac. Pirovčani su imali koncert na otvorenom i izveli cijeli niz popularnih skladbi. “Sve je bilo savršeno osim vrijeme. Vjetar nam je nosio note, a u svečanoj smo povorci svi pokisli do kostiju”, sa smiješkom je komentirao Denis.

Program inače prate izložbe, koncerti, Večer vina i čvaraka, degustacija vina, nastupi domaćih i inozemnih puhačkih skupina na POOHFEST-u, konjičke igre, nastup folklornih skupina, predstavljanje tradicijskih zanata, te sportska natjecanja. Na glavnom gradskom trgu nastupili su i kralj bevande Mladen Grdović i vrckasta Maja Šuput.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here