Otkriven spomenik starim betinskim kalafatima, Ante Balin Nijemac kaže da bi za kalafate trebalo otvoriti – školu

0
3043
Spomenik betinskim kalafatima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U Betini je sinoć svečano otvoren novouređeni Trg na moru, nekadašnji Trg španjolskog borca Dragutina Bilića, te je otkriven spomenik betinskim brodograditeljima, rad ademskog kipara Roberta Jozića.

Čast da otkrije spomenik pripala je istaknutom betinskom kalafatu Anti Balinu Nijemcu (POVEZNICA), kojem je u tome pomogao i načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

– Je, dobro je to. Ovo je spomen na sve betinske kalafate, zadovoljan sam. Ovo je dobro za sjećanje na naše stare brodoograditelje, ali ja mislim da bi trebalo napraviti i nešto drugo,  otvoriti jednu školu gdje bi mladi mogli učiti o ovim znanjima i vještina. Bez toga nema napretka – komentirao je Nijemac.

Po njemu, spomenik kalafatima je možda trebao biti konkretniji od skulpture dječaka s igračkom broda u ruci, rada akademskog kipara Roberta Jozića pod naslovom „Dječak na obali u mislima gradi brodove na pučini“ (POVEZNICA). Priznaje, međutim, da je on stručnjak u gradnji drvenih brodova, a ne umjetnik. Spomenik prikazuje dječaka s igračkom broda koji mašta o danu kada će i sam on napraviti svoj, koji ponosno, sa smiješkom, gleda u daljinu i divi se, zajedno s prolaznicima na trgu, djelima svojih predaka… Nijemac, na koncu ipak priznaje i da je umjetnik pogodio bit.

Ante Balin Nijemac i njegova unuka Veronika Skračić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Ante Balin Nijemac i njegova unuka Veronika Skračić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Da. Upravo na ovom mjestu gdje je sada spomenik i ja sam kao dijete u more puštao ovakve brodove. Spustili bi brod, stavili mu jedro ili ga deset metara vukli tamo i nazad – prisjeća se Nijemac.

Načelnik Klarin ističe da, uz očuvanje i razvoj  starih znanja i vještina, sa ovim trgom i spomenikom još nije zaokružena priča stvaranja brenda prijestolnice drvene brodogradnje, ni ulaganja u Betinu. – Ovo je druga faza valorizacije stare betinske jezgre. Prošle godine smo otvorili Muzej betinske drvene brodogradnje. Ukupno s prvom fazom uređenja prezentacijskog centra, muzejom i trgom do sada je izvedeno ili ugovoreno ukupno 12 milijuna kuna radova od čega smo bespovratno kao općina povukli osam milijuna kuna iz raznih fondova. Ne kanimo stati na ovome i nastavljamo revitalizirati staru betinsku jezgru u turističkom i kulturnom smislu – rekao je načelnik  Ivan Klarin.

Proslavu je umalo upropastila kiša, ali se na koncu nebo ipak smilovalo. Donosimo fotogaleriju s početka fešte koja je uz KUD Zoru i KUD Jedinstvo trajala dugo u noć.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here