Potpišite peticiju CitizenGO kako bi se za svu djecu s downom osigurala potrebna invalidnina

0
1639

Prije nešto više od tri tjedna mediji su prenosili vijesti o ukidanju invalidnine djeci s Downovim sindromom. Potaknuta ovim nepravednim događajima jedna od korisnica citizengo.org stranice pokrenula je peticiju kojom je u dva tjedna prikupljeno više od 48 900 potpisa.

“Cijeli CitizenGO tim očekuje da će kroz slijedećih nekoliko tjedana skupiti još potpisa. Cilj je potpora članovima udruga roditelja i djece s Downovim sindromom koji predlažu uvođenje uredbe po kojoj bi svako dijete s Downom imalo pravo na invalidninu”, ističe Ana Marija Marković iz ove zajednice aktivnih građana.

Naime, u hrvatskom zakonodavstvu ne postoji pravilnik po kojem bi dijete s Downovim sindromom dobilo invalidninu. Djeca s Downom sindromom invalidninu dobivaju prema uredbi koja je jednaka za svu djecu s poteškoćama. Zbog toga za invalidninu nije odlučujuće postojanje dijagnoze, već posljedice oštećenja na funkcioniranje djeteta.

Za utvrđivanje tih posljedica, odlukom prethodne Vlade, zadužen je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Zavod je počeo raditi početkom 2015. godine unatoč protivljenju stručne javnosti. Njegovo područje rada se iz mirovinskog sustava, proširilo na područje prava socijalne skrbi, branitelje i posebne oblike školskog programa … Nažalost, stručnjaci koji su prije formiranja Zavoda vještačili djecu, npr. pedijatri, nisu uključeni u nove komisije.

Cilj peticije je podizanje kvalitete sustava vještačenja, saniranje dosadašnjih šteta nastalih dosadašnjim nestručnim vještačenjem i usmjerenje dijela iznosa za zapošljavanje mladih iz Europskog socijalnog fonda za zapošljavanje stručnog osoblja za terapije djece s Downovim sindrom.

Većina roditelja djece s downovim sindromom ističe da bi bili najsretniji da  postoje radni terapeuti, logopedi i rehabilitatori koji bi omogućili djetetu  pravu ranu intervenciju i potporu prije škole te paralelno sa školom.

Na području Šibensko kninske županije je 40-tak djece s downovim sindromom.

Peticiji se do sada odazvao veliki broj građana naše županije. Zato ako već niste do sada, pridružite se ovoj lijepoj i humanoj akciji.
http://www.citizengo.org/hr/34634-ukidanje-invalidnine-djeci-s-down-ovim-sindromom

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here