U Kornatima pronađena i uništena mina iz Drugog svjetskog rata

0
3177
Mina u plićaku Kurbe Male - u njoj je bilo oko 30 kg eksploziva (Foto: MPPI)

Mina je u nedjelju oko 9.20 sati ujutro uočena kako pluta nedaleko Rta Ćuška, Dugi Otok, u smjeru sjeveroistoka, a uništena je sinoć na Maloj Kurbi.

Kako javlja Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, minu je uočila ophodnja zadarske Lulke kapetanije, koja je odmah obavijestila Pomorsku policiju u Zadru, a s obzirom da je mina pronađena u blizini plovnoga puta Nacionalna središnjica za usklađivanmje traganja i spašavanja na moru je putem obalnih radio postaja odaslala sigurnosno upozorenje svim sudionicma u pomorskom prometu u sektoru pronalaska mine.

Protubrodska mina se oko 11.20 sati nasukala u plićini uvale otočića Mala Kurba gdje su službenim plovilima prevezeni pripadnici ronilačke jedinice Specijalne policijske postroje „ATJ Lučko“, koji su minu izvukli na obalu te očevidom utvrdili da je riječ o podmorskoj protubrodskoj mini promjera 1,5 metara koja je sadržavala oko 30 kg eksplozivnoga punjenja. S obzirom na utvrđenu opasnost od detonacije, policijski službenici odlučili su protubrodsku minu uništiti kontroliranom detonacijom. To su učinili sinoć u 21.00 sat, nakon što je prethodno osigurano okolno područje otočića kao i pristup s mora poziciji detonacije.
Kako saznajemo, bila je riječ o protubrodskoj sidrenoj kontaktnoj mini SAG iz Drugog svjetskog rata, koja se očito negdje otrgla od sidra i površinom mora krenula na svoj put do Kornata.
Ove vrste mina uglavnom plutaju neposredno ispod morske površine, pa do dubine od pet metara. Čelično uže povezuje minu sa sidrom na dnu mora koje joj ne dopušta da otplovi nošena morskom strujom i valovima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here