Na jesen kao prioritet kreće uređenje Crkve Gospe od Karmela

0
1913
Pirovac (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Od Ministarstva kulture za očuvanje kulturnih dobara Pirovac je za ovu godinu dobio neplanirano malo novca. I to – 40 tisuća za uređenje Crkve Gospe od Karmela i 80 tisuća za obnovu Stare škole, bivše uljare.

“Nismo baš zadovoljni principom Ministarstva kulture da svima daje ovako sitne iznose s kojima se realno malo može. Zato ćemo uputiti molbu Ministarstvu da nam objedini odobreni iznos od 120 tisuća kuna za početak uređenja župne crkve koja je svakako prioritetnija. U dogovoru sa župnikom krenuli bismo iza sezone sa radovima”, rekao je za Rudinapress Ivan Gulam, načelnik općine Pirovac. .

Posjetimo, Pirovac je lani samo za izradu projekata obnove od Ministarstva kulture dobio 190 tisuća kuna.

Crkva Gospe od Karmela župna je crkva smještena u središnjem dijelu zaštičene kulturno povijesne cjeline Pirovac. Prvobitnu građevinu podigla je obitelj Draganić Vrančić 1506. a sadašnji izgled crkve je iz 18. stoljeća.

Potrebna je kompletna sanacija unutrašnjeg prostora. Na vanjskim kao i na unutrašnjim dijelovima crkve utvrđene su nestručne intervencije. Postoji opasnost da građevina trajno i nepopravljivo izmijeni izvorni izgled pa time i da status kulturnog dobra postane upitan.

Stara škola je zgrada u okviru zaštićene povijesne cjeline naselja Pirovac. Izgrađena je 1885. godine kao škola za muške. Građena je u autohtonom dalmatinskom stilu – kamena gradnja. U izvornom obliku zgrada je imala prizemlje i dva kata.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here