Milan Colić i njegov Tramonto istražuju dosad nepoznatu olupinu iz Prvog ili Drugog svjetskog rata

1
4219
Tramonto ekipa (Foto: FB)

Do prije dvije godine roniocima koji bi dolazili na Murter se nije imalo što ponuditi, osim čarobnih ljepota podmorskog svijeta. Milan Colić i ronioci njegovog Ronilačkog Centra Tramonto kažu da ovdašnje dubine postaju elodorado za zahtjevnije ronioce i istraživače morskih dubina.

– Donedavno se ronilo se samo na podvodnim zidovima, divilo se netaknutim prirodnim ljepotama, stijenju, flori i fauni. Ima dvije godine da se to primijenilo i ronjenje ovdje postaje sve uzbudljivije i primamljivije – kaže Colić.

Radi se o brodskim olupinama koje su do tada bile posve nepoznate ili poznate samo najstručnijem dijelu javnosti. Otkrivena je tako Francesca de Rimini, teretnjak pun mina potopljen 1944. godine,   ratni remorker Gladijator F98 potopljen 1941. godine, Avion Junker JU 87 “Štuka” potopljena 1941. godine i Borak, teretni brod potopljen uslijed olujnog juga 1999. godine, koji su postali glavna odredišta ronilačkih ekspedicija s otoka.

– Bio sam dijete kad se Borak potopio. Svi su pričali o tome, a mi djeca u Tisnom smo gledali kako korenat more nosi palete s njega – kaže Colić koji danas do olupine Borka vodi ronioce.

Riječ je o olupinama pozicioniranim na dubinama većim od 45 metara, što je i bio razlog zašto nisu vađene i zašto je tako dugo trebalo da budu pronađene. Colić daje naslutiti kako su on i ekipa Tramonta moda na tragu još jednog ovakvog značajnog otkrića.

– Imamo informacije i mogućoj poziciji još jednog potopljenog ratnog broda na poziciji blizu otoka Murtera, ali za sada je prerano govoriti o čemu se radi. Riječ je o olupini iz Prvog ili Drugog svjetskog rata koja se nalazi na većoj dubini i tek se pripremamo na ozbiljnije zarone. Pokušat ćemo je identificirati i tek kad to uspijemo može se govoriti o nekakvom otkriću – kaže Colić, ne želeći u ovoj fazi više otkrivati.

Tramonto - foto FB (1)

1 KOMENTAR

 1. The incontrovertible fact that accelerating modifications
  are occurring on the global scale, with charges of
  financial and social development outstripping progress
  in reaching internationally coordinated environmental stewardship – with the outcome that enhancements in environmental safety attributable
  to new technologies are being ‘cancelled out’ by the
  magnitude and tempo of human population development and
  economic growth. https://dumpsterinfinite.com/louisiana/15-yard-dumpster-maringouin-la/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here