Murterski blues: Pričom o invaziji Skračića na Ameriku započeo peti festival putnika

0
1539
Mate Skračić na gitari, arhivska fotografija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U klubu Azimut danas je započelo peto izdanje Croatian Travel Festival (Hrvatski festival putnika). Pričom ‘Amerika – zemlja snova’ o putovanju Amerikom i Murterskim bluesom Festival je otvorio šibenski Murterin Mate Skračić.

Ovogodišnji festival je dobro počeo. Priču Mate Skračića s njegova prošlogodišnjeg 25-dnevnog putovanja po SAD-u slušalo je dupkom puno gledalište. Mate je u srpnju prošle godine u Ameriku otputovao sa suprugom Mateom, a tamo su bili gosti njegova strica Darka Skračića u San Pedru i brojnih drugih rođaka diljem SAD-a. Samo u Južnoj Kaliforniji je 19 Skračića.

– Da nije tako, jako bi bi si supruga i ja mogli priuštiti takvo putovanje – rekao je Mate.

Mate Skračić u LA-u (Foto: FB)
Mate Skračić u LA-u (Foto: FB)

On i Matea jesu visokoobrazovani, zaposleni i za hrvatske prilike dobrostojeći mladi bračni par, ali Amerika je, kaže, prilično su skupa za naše pojmove.  Mate je na početku ispričao niz anedota iz stričeva života,  koji je još kao maloljetnik 1958. bježao iz Jugoslavije, a sada je mesar i vlasnik mesnice u San Pedru.

– Spavali smo kod njih. Sve je skupo za naše prilike, ali isplati se to vidjeti. Iznenadili smo se koliko je sam centar Los Angeleasa prljav i neuredan, te koliko je sirotinje i beskućnika – rekao je Mate, objašnjvajući kako je zapravo u SAD-u skupo imati kuću, jer se porezi i ostala davanja ne plaćaju jednokratno kao kod nas, nego svake godine, baš kao što i nama sprema aktualna vlada. – U centru Los Angelesa zapravo nema nikoga. Trend je zapravo da se u centar dolazi samo raditi, a ljudi žive po predgrađima. Sada osmišljavaju razne pogodnosti, akcije i događanja kako bi ljude vratli u središte  grada – ispričao je Mate.Hrvatski klub putnika (6)

Upozorio je sve buduće putnike u SAD da ne zaborave konobarima ostavljati napojnice. Tamo, naime, oni ne dobijaju plaću, već rade isključivo za te napojnice za koje treba izdvojiti oko 15 posto iznosa računa. Niste im obavezni dati ‘tip’, ali ako ne date ili date premalo, naljute se.

Obišli su San Francisco,  gdje se Mate kao arhitekt divio 2737 metara dugom ‘Golden Gate Bridgeu ‘, jednom od prvih velikih visećih mostova u svijetu i simbolu San Francisca i SAD-a. Zatim su posjetili i Lase Vegas, Santa Barbaru, Grand Canyon, Huntington Beach, Hollywood i niz drugih mjesta.

U Americi su Skračići tiskali prigodnu majicu (Foto: H. Pavić)
U Americi su povodom Matina dolaska Skračići tiskali prigodnu majicu (Foto: H. Pavić)

Amerika je, kaže, divna. Isplati se tamo otputovati, ali priča o Americi kao obećanoj zemlji je, po njemu, floskula. – Možda je moj stric mogao tamo ostvariti svoje snove odlazeći iz Murtera prije 60-ak godina, a možda bi i netko drugi danas tako vidio Ameriku, ali ja kao 36-godišnjak, teško – kaže Skračić.

Ovogodišnji putnički festival traje od 12. do 15. svibnja. Osim Skračićeve Amerike, Festival će publici omogućiti da uživo poslušaju predavanja poznatih putnika i putopisaca kroz koja će upoznati Island, Saharu, Kavkaz, Iran, Siriju, Indoneziju, Burmu… O Croatian Travel Festivalu više na POVEZNICI.

Gledalište je bilo ispunjeno
Gledalište je bilo ispunjeno

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here