Okusi Mediterana 2016. – Hrvatsku predstavljaju Murterini

0
2169
Murterini u akciji (Foto: Okusi Mediterana)

Program 3. Festivala Okusi Mediteran predstavili su danas na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, ravnatelj JU Nacionalni park Krka, Krešimir Šakić i project director festivala Ingrid Badurina Danielsson. U Šibenik i ove godine dolaze vrhunski chefovi koji će održati niz kulinarskih radionica. Među njima su i dva Murterina: Ante Božikov i Vjeko Bašić.

Svečano otvorenje festivala, koji će se u Šibeniku držati od 26.-29. svibnja, obilježit će Pidočijada kao dio proslave 950. rođendana Šibenika, najavila je direktorica festivala Ingrid Badurina Danielsson.
– Htjeli smo da se pidoče koje su ovdje tradicionalno jelo na neki način promoviraju. Zajedno s ovogodišnjim partnerima festivala, Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode (WWF) pokazat ćemo kako se i sa jednostavnim i jeftinim morskim namirnicama mogu napraviti dobra jela. Chefovi gosti festivala i učenici Turističko-ugostiteljske škole pripremit ćemo preko 200 kilograma pidoča koje će se prodavati po simboličnoj cijeni od 10 kuna. Sav prihod će biti namijenjen za edukaciju najtalentiranijeg učenika škole koji će dobiti priliku učiti kod poznatih europskih chefova s Michelinovim zvjezdicama – kazala je Badurina Danielsson.
Ovogodišnji Festival Okusi Mediteran, kako je kazala Badurina Danielsson, donosi niz novosti i širi se na više lokacija. Središnja lokacija bit će na Trgu Pavla Šubića koji postaje Mediteranski trg na kojem će svoje proizvode prodavati mali proizvođači sira, pršuta, maslinovog ulja, tradicionalnih dalmatinskih slastica, začina…, a njima će se pridružiti i ugostitelji sa ponudom mediteranskih jela.
Konferencija za novinare Okusi Mediterana (Foto: Grad Šibenik)
Konferencija za novinare Okusi Mediterana (Foto: Grad Šibenik)
– Na Mediteranskom trgu će tijekom cijelog dana biti različita događanja od cooking showa do brojnih radionica koje su namijenjene svima. Tako se primjerice prvog dana organizira kulinarska radionica za djecu, a drugog dana imamo i radionicu za none koju organiziramo kako bi našim gostima mogli predstaviti pravu dalmatinsku spizu. Posebnost ove godine je i timski cookig show, u subotu 28.svibnja, kulinarsko natjecanje u kojem će sudjelovati 4 šibenske ekipe: NP Krka, Hrvatskog narodnog kazališta, Jedriličarskog kluba Val i Grada Šibenika – istaknula je Badurina Danielsson.
Kao i prethodnih godina u Šibenik dolaze poznati chefovi  iz Francuske, Italije i Maroka koji će održati niz radionica. Master class inozemnih chefova  za hrvatske profesionalne kuhare i ugostitelje bit će organiziran na tvrđavi Barone.

Okusi Mediterana (5)

Osim u Šibeniku, dio programa festivala, ove će se godine održati i u Murteru, Prviću te u NP Krka , koji se već prošle godine uključio kao sponzor manifestacije.
– Ove godine širimo suradnju pa će se dio programa održati na Skradinskom buku. Jedan od naših glavnih ciljeva je suradnja, razvoj, uključivanje i poticaj lokalne zajednice, a jedna od najvažnijih poluga tog povezivanja je upravo hrana, prirodni proizvodi i tradicionalni način prehrane. Upravo kroz brojne manifestacije koje smo pokrenuli, kao što je Krkin zeleni stol, dajemo priliku lokalnim proizvođačima da predstave svoje proizvode. Održavanje kulinarske demonstracije vrhunskih stranih i domaćih chefova na Skradinskom buku također je prilika za povezivanje, razmjenu iskustava i učenje nečeg novog, kako za lokalne proizvođače tako i za gostujuće chefove- istaknuo je ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić.
U trećoj godini svog održavanja, Festival Okusi Mediteran postaje već tradicionalan i grad je prepoznao njegov značaj, istaknuo je na konferenciji gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
– Bez gastronomske prepoznatljivosti neće biti ni suvremenog turizma. Gastronomska prepoznatljivost može biti motor pokretač turizma i zato je grad stao iza ovog projekta. Šibenik ima velike planove na području gastronomije – istaknuo je Burić na konferenciji za novinare.
Ante Božikov
Ante Božikov
U okviru 3. Festivala Okusi Mediteran, u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić bit će otvorene i dvije izložbe: Val, izložba keramičkih posuda zagrebačke umjetnice Marine Tudjine Badurine te izložba belgijskog dizajna “Belgian Food Mood-Ecco Freddo” pod vodstvom kustosice Kunty Moureau.
Više o trećem izdanju Festivala Okusi Mediteran možete pogledati na ovoj POVEZNICI.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here