Tišnjani, Jezerani i Betinjani među tisuću sudionika ovogodišnjeg Festivala žudija u Imotskom

0
1808
Čuvari Božjega greba Župe sv. Duha Tisno na Veliki petak 2016. (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na Uskrsni ponedjeljak, 28. ožujka, u župi Svetog Franje u Imotskom održati će se 16. po redu „Vodički festival žudija“, na kojem će se okupiti tusuću čuvara Božjega groba iz 35 župa iz Hrvatske i BiH.

Prvih šest smotri čuvara Kristova groba održano je u Vodicama, a 2006.godine organizatori su dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi se svi sudionici imali imali priliku predstaviti u svojiž župama, ali i upoznati se sa običajima drugih.
Cilj festivala je, kažu organizatori, prikazati uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se želi doprinijeti očuvanju tradicije, vjere, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske pa i šire.

Geslo festivala je „Ljubite jedni druge“, a proizlazi iz Isusove zapovijedi ljubavi. On nas poziva da ostanemo u njegovoj ljubavi, da vidimo kakva je to ljubav i da takvom ljubavlju i mi ljubimo jedni druge. To je ljubav koja nikad ne prestaje.

Ove godine na festivalu u župi Svetoga Frane u Imotskom sudjeluje čak 35 župa iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s preko 1000 sudionika, a među njima će biti trupe iz čak tri župe s otoka Murtera: Župe sv. Duha iz Tisnog, Župe Gospe od zdravlja iz Jezera i Župe sv. Frane iz Betine. Predviđena je sveta Misa, smotra žudija, procesija ulicama Imotskog, te snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana. Kulminacija festivala je prikaz čuvanja Kristova groba, padanje i bježanje u trenutku Isusova uskrsnuća. Kao i svake godine predviđen je nastup pučkih crkvenih pjevača, a također i predstavljanje župa kroz promotivne materijale i specifičnu gastro ponudu za vrijeme trajanja festivala.

Festival se do sada održao od 2001 – 2006. godine u Vodicama, 2007. godine u Vidu, 2008. godine     u Prvić Šepurini na otoku Prviću, 2009. godine u Kninu, 2010. godine u Metkoviću, 2011. godine u Tisnom, 2012. godine u Vodicama, 2013. godine u Rogotinu, 2014. godine u Vrlici, te 2015. godine u Mliništu. Raspored domaćinstava određen je do 2038. godine, s tim da su svake šeste godine domaćini Vodičani. XVI. VODIČKI FESTIVAL ŽUPA - PLAKAT - IMOTSKI 2016.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here