TV kalendar posvećen poznatom opatu Petru Jeronimu Draganiću iz Zlosela

0
2501

HRT-ova emisija TV kalendar imat će u subotu 12. ožujka prilog o hrvatskom filozofu i opatu Petru Jeronimu Draganiću Vrančiću koji se 1738. godine rodio u Zloselu, tada službenom nazivu Pirovca.

“To je još jedna potvrda da smo ispravno postupili sa odlukom o postavljanju njegovog spomenika. Valorizacijom kulturno-povijesne baštine obogaćujemo turističku ponudu Pirovca i stvaramo dodanu vrijednost”, naglasio je Igor Meić, direktor Turističkog ureda Pirovac.

Petar Jeronim Draganić-Vrančić nije bio samo grof i opat, već i hrvatski filozof, član učenog društva Accademia de’ Ricoverati, znanstvenik koji je uvođenjem novih sustava u poljoprivredi spasio Dalmaciju od gladi.

Na groblju Sv. Jurja u Pirovcu nalazi se grobnica obitelji Draganić Vrančić u kojoj je smješten gotički sarkofag s reljefnim prikazom Majke Božje s Djetetom među anđelima, što su ga 1447. prema nacrtu Jurja Dalmatinca (Zadar, početak XV. stoljeća – Šibenik 1473/75.) izradili majstori Andrija Budičić i Lorenzo Pincino. Radi se o djelu neprocjenjive vrijednosti koje po važnosti i vrhunskoj umjetničkoj izvedbi ulazi među najznačajnije kulturne spomenike na području Hrvatske.

Općina Pirovac preuzela je skrb o održavanju grobnice. To je vrlo  značajno zbog toga što obitelj Draganić-Vrančić od 1918. godine ne živi u Pirovcu, a sarkofag predstavlja vrijedan kulturni spomenik.

Pogledajte kako je to izgledalo

https://www.facebook.com/igulam/videos/10207539374576158/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here