Općina Tisno u dobre ruke poklanja tisuću cvjetnih sadnica

0
3690
Bougainvillea,penjacica (Foto: Njuškalo.hr)

Općina Tisno poziva sve zainteresirane da u utorak 15. ožujka preuzmu sadnice bugenvilije koje će se dijeliti od 8.00 sati ispred Turističke zajednice u Tisnom, od 9.00 sati na Trgu Jezerana u Jezerima, a od 10.00 sati ispred Turističke zajednice u Betini.

Ukupno će se podijeliti 1000 bugenvilija, a cilj Općine je doprinijeti uređenju okućnica pred predstojeću turističku sezonu. Cijena sadnica bugenvilija u maloprodaji inače se kreće od 50 do 90 kuna, ovisno o vrsti i veličini, dok se pojedine biljke prodaju i za 200 kuna. Općina Tisno ih mještanima dijeli posve besplatno.

Bugenvilija ili bugenvila je biljka porijeklom iz Brazila, koju je u Europu donio francuski pomorac Louis Antoine de Bougainville (Pariz, 11. XI. 1729. – Pariz, 31. VIII. 1811.). Veličina sorti varira od malih patuljastih, maksimalne veličine do 1 m, srednje od nekoliko metara,  do vrlo visokih od 15 m. Sve imaju bodlje koje im u prirodi služe za pridržavanje među granama drveća.

Kako preporuča splitski cvjetni portal Bugenvila (POVEZNICA) najbolje vrijeme za sadnju u vrt je od ožujka pa na dalje. Korijenje ne diramo, sadimo u pripremljenu rupu u zemlji, tako da biljka bude 10-20 cm dublje u zemlji od razine koja je bila u PVC kesici, kontejneru ili loncu (tegla). Tako duboku sadnju preporuča se zbog lakšeg probijanja korijenja i zaštite od od mogućeg smrzavanje nadzemnog dijela. plakat_bugenvilije

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here