Obilježavanje herojstva i tragedije u Dragišićima

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ploče u Dragišićima u četvrtak 25. veljače u 15.30 sati i svetom misom u župnoj crkvi sv. Duha u Tisnom u 17.30 sati obilježava se 23. obljetnica herojske pogibije hrvatskih vitezova Jakova Crvelina i Borisa Kartela.

0
1420
Dragišići (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Tog 24. i 25. veljače 1993. godine počinjen je ratni zločin nad hrvatskim braniteljima koji još uvijek nije procesuiran. Paravojska paradržave ‘Krajine’ zarobila je deset hrvatskih branitelja koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva. Iz bezobzirne osvete zbog
gubitaka koje su im nanijeli u borbi, četnici su napravili pokolj među zarobljenicima, tako da su do zatvora u Kninu živa su stigla samo šestorica. Tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putićanja su su razmijenjena, kao i šestorica preživjelih, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne znaju. U komemoraciji na mjestu stradanja će sudjelovati obitelji poginulih, predstavnici udruga branitelja iz Tisnog, Pirovca, Vodica, Stankovaca i Šibenika, predstavnici jedinica lokalne samouprave, a dolazak su najavili i sami preživjeli sudionici ove bitke.

Ovaj ratni zločin ne bi smio proći nekažnjeno. Policija je dosad podigla kaznene prijave protiv tri osobe, a Državno odvjetništvo je kompletiralo jednu optužnicu.

– Obaviještavamo vas da je u odnosu na zlostavljanje hrvatskih vojnika koji su zarobljeni u Dragišićima, kao i smrt jednog od njih, protiv jedne osobe podignuta optužnica zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, a u tijeku je istraga protiv još dvije osobe. Glede dvojice hrvatskih branitelja, a čija tijela još nisu pronađena, provode se zajednički izvidi s policijom, tijekom kojih se provode razne dokazne radnje u cilju pronalaska posmrtnih ostataka i otkrivanja počinitelja, te utvrđivanja svih okolnosti njihova stradavanja – odgovorio nam je na novinarski upit glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku Emilio Kalabrić.

 

 

Poziv na komemoraciju, Dragišići 2016Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ploče u Dragišićima u četvrtak…

Posted by Udvdr Grad Šibenik on Monday, February 22, 2016

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here