Jure osuđen na smrt – može li Ministarstvo kulture Tišnjanima vratiti pokladni utorak?

0
1493

Pokladna povorka i suđenje Juri (Krnji) u Tisnom održani su u nedjelju, a ne u utorak, kao što je bilo svih dosadašnjih godina i kao što se u utorak održava u čitavom normalnom svijetu. Tišnjani kažu da je kriv Jure. Od Ministarstva kulture se očekuje da će vratiti pokladni utorak.

Zašto je tomu tako, na suđenju nije precizno utvrđeno, ali je za takvu odluku ispao kriv Jure, a ne Pokladni odbor. To je, naime, bila prva i glavna točka optužnice, koja je Juru stajala glave, unatoč velikom trudu njegovih odvjetnika.
– Nije kriv Jure, nego komunisti, koji su nam sva prava ukinuli, pa tako i pokladni utorak. Ali ima nade da umjesto nedjelje ponovno dobijemo pokladni utorak, pogotovo jer nam je za ministra kulture došao Hasan, koji poznaje dobro našu kulturu i povijest, a uz to, dolazi iz jedne naše susjedne, najkulturnije i najprosvijećenije zemlje. Našli su u Bosni i piramide, pa će naći i naš pokladni utorak. Nije Karamarko blesav što ga je stavio za ministra kulture – pokušala je obrana spasiti optuženika. Juru su optužili da je kriv i što još uvijek nije gotov Registar izdajnika. Nikakva obrana nije pomagala. Iako je iz Župnog ureda tijekom suđenja stigao taj registar, na kojem su bili i načelnik Ivan Klarin i Vladimir Putin, nije pomoglo. Nije pomoglo ni to što je iz Župnog ureda poslan i Registar domoljuba, u kojem je uz župnika don Lazara Ćibarića i njegovu sestru bila i njemačka premijerka Angela Merkel. Jure je osuđen na smrt u vatri. No, zapovjednik DVD-a Tisno Tome Belakušić, zbog snažnog juga koje puhalo, zabranio je javno spaljivanje. Tako je Jure, za sad, izbjegao izvršenje kazne.

Dio atmosfere s nedjeljnih poklada u Tisnom donosiomo u fotogaleriji:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here