Sad bi svi u seljake: Maslina je neobrana, ali bi ih na državnoj zemlji uz plaže sadili još 14.000

0
2039

Tvrtka Gregoda d.o.o. za ugostiteljstvo i usluge iz Solina predala je početkom listopada Vladinoj Agenciji za poljoprivredno zemljište zahtjev za raspisivanje javnog poziva za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u k.o. Tisno, k.č. 1280/1. Agencija upravo priprema javni poziv za davanje u zakup tih 620.000 četvornih metara na poluotoku Rastovice nekome tko će zbrobiti kamen i krš za sadnju maslina i smokava. Tišnjani najavljuju otpor.

Hrvatska raspolaže s 738.125,52 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od kojih je 399.639,53 ha pašnjaka i 261.961,63 ha oranica. Državna Agencija za poljoprivredno zemljište daje parcele u koncesije na 50 godina, ali zbog poznatih problema u sektoru poljoprivrede neiskorišteno je više od polovice tog zemljišta. Državne oranice i pašnjake nije lako dati u najam, jer neobrađene je zemlje mnogo, a ratara koji su voljni kopati malo.
No, iako bi se bilo logično da je interes poljoprivrednika najveći tako gdje je zemlja najplodnija, to nije uvijek tako. Jedan takav ekstremni primjer isplivao je ovih dana na površinu u Tisnom. Naime, za sadnju maslina i smokava na 62 hektara najškrtijeg kamenjara na poluotoku Rastovice kraj Tisnog za sada postoje čak dva zainteresirana ponuđača, a ukoliko Agencija za poljoprivredno zemljište raspiše natječaj za davanje u zakup, sigurno će ih biti više.  Kvaka je u tome da se ovdje radi o turistički iznimno atraktivnom poluotoku koji se nalazi točno između turističkih meka Tisnog, Betine, Murtera i Pirovca. Ovdje se za kupnju kamenjara u poljoprivrednoj zoni  privatnim vlasnicima nudi više od 200 eura u četvornom metru, dok država ‘kvadrat’ kani dati u zakup za iznos malo veći od dvije lipe na godinu!

Katastarska čestica  k.č. 1280/1 Tisno
Katastarska čestica  k.č. 1280/1 Tisno

Da bi se sprječilo ovakvo mešetarenje državim zemljištem, Općinsko vijeće Tisnog 27. prosinca je donijelo odluku osnivanju poljoprivredne tvrtke i sama će se prijaviti na natječaj. – Mi poduzimamo radnje da to zaustavimo. Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita izradio je tehnološki elaborat, te je Općina Tisno Agenciji najavila osnivanje tvrtke u vlasništvu Općine Tisno, a koja bi vodila cijeli projekt. Cilj projekta je financijska korist Općine Tisno kao jedinice lokalne uprave i samouprave i otvaranje novih radnih mjesta na našem području.  Isto tako, značajna stavka ovog projekta je uređenje zapuštenog poljoprivrednog zemljišta i krša – rekao je Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno i ujedno saborski zastupnik SDP-a.

Iz Agencije za poljoprivredno zemljište (POVEZNICA) saznajemo da oni prikupljaju svu potrebnu dokumentaciju i nakon toga raspisuju javni poziv za zakup zemljišta.  – Agencija je zahtjev za raspisivanje javnog poziva za k.o. Tisno zaprimila 5. listopada 2015. U tijeku je prikupljanje sve potrebne dokumentacije. Točan datum raspisivanja javnog poziva u ovom trenutku nije moguće predvidjeti – stoji u ODGOVORU ravnateljice APZ-amr.sc. Blaženke Mičević. Interse za zakup ovog krša je iskazala tvrtka Gregoda d.o.o. za ugostiteljstvo i usluge iz Solina, o kojoj je vrlo teško bilo što saznati, osim da je osnovana prošle godine i da ima registrirane čak 74 djelatnosti… (POVEZNICA).

Ovo nije prvi put da se netko pokušava dočepati državne zemlje u ovom dijelu Tisnog. Još 2004. godine poduzetnik Blaž Petrović, široj javnosti poznat sa suđenja iz kaznenih procesa, i njegova tvrtka Gambino nagodbom s Hrvatskim šumama pokušali su doći do 54.000 četvornih metara zemlje koja graniči s ovom koja se koja se sad daje u najam, ali je spriječen intervencijom Državnog odvjetništva. S Hrvatskim šumama očito ne ide. Odlukama Vlade Republike Hrvatske  iz 2008. i 2009. godine izdvojeno 62 hektara poluotoka Rastovice iz nadležnosti ovog javnog poduzeća, te su kamen i šikara prešle u ruke Agencije za poljoprivredno zemljište, čime se otvorila mogućnost dugogodišnjeg zakupa. U međuvremenu su razni kupci kupovali privatno poljoprivredno zemljište na poluotoku, po cijenama građevinskog i bez namjere podizanja nasade, osim u dekorativne svrhe.  U susjedstvo je došao i ruski biznismen Aleksej Frolov (POVEZNICA). Nakon što je na poluotoku kupio vilu s voćnjakom i privezištem, ogradio posjed, doveo čuvare i videonadzor, Frolov je nastavio i od drugih privatnih vlasnika otkupljivati zapuštene vinograde, maslinike i pašnjake,  s ponudom koja se ne odbija, nudeći cijene višestruko veće od tržišnih.  Osim toga, Frolov je osnovao tvrtku preko koje je u prosincu 2014. godine od Općine Tisno za 30 milijuna kuna kupio 64.000 četvornih metara zemljišta u turističkoj zoni Jazina – Prisliga. Na granici s Rastovicama kani sagraditi hotele s pet zvjezdica, tako da su potpisivanju kupoprodajnog ugovora u zgradi Općine Tisno nazočili i ministar turizma Darko Lorencin i ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnostDamir Novinić.

Na 62 hektara bilo bi moguće posaditi oko 14.000 stabala, ali više je nego očito da eventualni zakupnik Rastovica, kao ni prije njega Frolov, ne kani ovdje profit ostvarivati od maslina i smokava, nego od nečeg drugog, najvjerojatnije turizma. Očito je i da bi realizacijom ideje bespovratno bio uništen i netaknuti krajobraz, na kojem se temelji taj isti turizam. Iako im je promakla prenamjena Rastovica iz šumskog u poljoprivredno zemljište, danas se čini nemogućim da bi Tišnjani  bagerima i traktorima dopustili pristup među kupače. Naravno, bude li ih itko išta pitao…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here