BETINA Tradicijska jela, najkraća večer Dana fo’klora
Piše: Hrvoslav Pavić
12:00 am, 24 lipnja, 2022
Piše: Hrvoslav Pavić
12:00 am, 24 lipnja, 2022
Među ostalim, nadmašila ih je po brojnosti publike i brzini s kojom je završena. KUD “Zora”, uz potporu Turističke zajednice, ugostitelja i niza drugih dobrovoljaca na velikom stolu prostrtom na središnjem betinskom trgu prezentirao je domaće specijalitete od školjaka, ribe, mesa, povrća… koje Betinjani smatraju svojom tradicionalnom i izvornom kuhinjom. Uz članove betinskog folklornog ansambla u predstavljanju betinskog gastronomskog identiteta nesebično su sa svojim jelima sudjelovali i betinski restorani Na moru, Kanata, Stari mlin, Kalafat i Treva, te murterski Pomalo, a svoj ‘touch’ betinskom gastro razglednici dali su i brojni pojedinci, među kojima su se istaknuli Miro Markov, Mare Ercegović, Edi Jakovčev i Vinko Tomas.
Foto: Igor Turčinov Stijić
Sudeći po reakcijama posjetitelja, a i brzini kojom su jela nestajala, prezentacija je bila više nego uspješna. Rasprave o izvornosti, točnim nazivima, sastojcima i pravom načinu pripreme svakog pojedinog jela nastavljene su i nakon što su stotine porcija razdijeljene i pojedene. Da i mi ne pogriješimo u imenovanju jela, što su to Betinjani pripremili pogledajte u galeriji majstora fotografije Igora Turčinova Stijića: