Gastronauti na otoku Murteru: Vrsne domaće delicije uz pravu kapljicu
Piše: Sanja Henjak
10:58 am, 6 studenoga, 2017
Piše: Sanja Henjak
10:58 am, 6 studenoga, 2017
Gastronauti inače obilaze vinarije, restorane i Turističke zajednice diljem Hrvatske, a prilikom obilaska otoka Murtera, odabrali su posjetiti Tisno, Murter i Nacionalni park Kornati kao i Nacionalni park Krku. Gastronomske teme s kojima će se tijekom studijskog druženja upoznati su: Grahorice i more koje će u hotelu Borovnik pripremati chef Robert Marenjak, Kornatski krš i podmorje u modernoj gastronomiji u restoranu Fešta, Otočni dnevnik soli, vjetra i sunca – delicije pripremljene primjenom tradicijskih tehnika čuvanja i pripreme ribe koje će u restoranu Boba pripremati chef Vjeko Bašić, te Pivac i teletina pod pekom koji spremno očekuje nepca Gastronauta u restoranu Krka Belvedere.
– Gastronauti na naš otok stižu danas, najvjerojatnije oko 16 sati, gdje ih u hotelu Borovnik očekuje piće dobrodošlice i smještaj, nakon čega nam je u planu odvesti ih u obilazak Tisnoga. U večernjim satima, oko 19.30 počet će se Borovnikom širiti mirisi delikatesnih jela. Večera na temu Grahorica i mora donosi domaće delicije, ali i pravu kapljicu. Na menu su: Aperitiv – pjenušac Slamić, Krema od boba i inćuna i Čačin san, Kapesanta na podlozi od orza i Rose, File jadranske ribe na posteljice od leće i Plavina, Brujet od lignje jadranske ribe leće i orza i Lasin, Ragu od sipe i boba i Babić, te Kruške alla Borovnik i Shiraz – pojašnjavaju nam organizatori i dodaju – S Gastronautima inače dolazi i petnaestak eminentnih turističkih novinara, kako domaćih tako i inozemnih koji će pratiti cijelu manifestaciju kroz naredna tri dana.
Klub Gastronaut inače, zamišljen je kao projekt usavršavanja znanja i iskustva u gastronomiji na okruglim stolovima, stručnim predavanjima, degustacijama, tematskim večerima i vikendima. Počeo je djelovati u prosincu 1999. godine. Vodeći hrvatski ugostitelji, stručnjaci u enologiji, ugostiteljstvu, u teoriji i praksi prehrane i osobe koje smatraju da svojim angažmanom mogu pridonijeti unapređivanju gastronomske kulture pokrenuli su zajednički niz gastronomskih okruglih stolova, predavanja, razmjena iskustava i predočavanja svojih saznanja javnosti. Klupska okupljanja organizirana su na razini Hrvatske a domaćin svakog susreta na kojemu se obrađuje zadana gastronomska tema drugi je objekt i grad. Ciljevi Gastronauta su unapređivanje gastronomske kulture, usavršavanje znanja, degustacija proizvoda i jela, što često rezultira donošenjem zajedničkog stava i predočavanjem javnosti novih saznanja iz gastronomije.