TISNO Izložba “Morski san” Andree Mintaković, san je svakog umjetnika – radovi razgrabljeni već na otvorenju

0
903
Foto: Rudinapress/H, Pavić

Pod naslovom “Morski san”, u atriju palače Katunarić sinoć je otvorena peta samostalna izložba Andree Mintaković, likovne umjetnice i volonterke Narodne knjižnice i čitaonice Tisno čije vrijeme, čini se, tek dolazi.

Andrea već od svojih ne tako davnih početaka iznenađuje svojim originalnim likovnim izričajem, koji je jednostavan, svima razumljiv i jasnan. Skromno i nepretenciozno, slobodno i neopterećeno formom ili bilo kojim drugim zadanostima na platno prenosi, lijepi ili i/li oblikuje svoj poseban morski mikrokozmos. S novih 17 radova koje je pod naslovom “Morski san” sinoć izložila u atriju palače Katunarić potvrdila je to opredjeljenje za jednostavno, svima razumljivo i jasno. Ono postaje trajna orijentacija, koju sada slijedi nepokolebljivo, bez skretanja, čvrsto i sigurno, u maniri velikih. Alatima i tehnikama autorica vlada s lakoćom, prilagođavajući često formu materijalima koje koristi, a radi se većim dijelom sitnim predmetima nađenim u moru ili uz more, koji su se obrađeni ili netaknuti savršeno uklopili ili čak odredili sadržaj radova i temu izložbe.

Domaćin izložbe “Morski san” je Narodna knjižnica i čitaonicea Tisno, čija je ravnateljica Silvija Ćurić na otvaranju s ponosom istaknula da je autorica svoj svijet u umjetnosti otkrivala upravo na kreativnim radionicama koje su bile organizirane u samoj knjižnici, a koje je ubrzo i sama počela osmišljavati i voditi. Zahvalivši od srca Andrei na pomoći koju volonterski pruža knjižnici, ravnateljica Ćurić je za sudjelovanje ustanove u organizaciji ove izložbe rekla da je to samo mali znak pažnje i da se nada kako će tih izložbi biti još.

Supruzi, majki i umjetnici velika je potpora Sanjin Mintaković (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

-Na njima je polako otkrivala svoj svijet u umjetnosti i svoj trag ostavljala u različitim materijalima sa različitim rekvizitima, da bi došla do rada kojeg sada izlaže, kristalno čistog, novog i potpuno drugačijeg od onog pokazanog na svim prethodnim izložbama koje je su isto svaka na svoj način bile posebno lijepe. Ovo što sada vidimo čisti je produkt Andree i onoga što ona osjeća, kako ona vidi i doživljava mjesto u kojem živi i radi – rekla je Ćurić.

-Andrea otkriva samu sebe, nove materijale i nove alate. Iznenadi nas ugodno svaki put – rekla je Ćurić pozivajući na razgledanje “Morskog sna”.

Otvorenje izložbe bilo je bilo je vrlo emotivno, čemu je snažno doprinijelo i posve nenajavljeno i neplanirano obraćanje Zvonimira Jurešića, autoričinog oca. Oduševljen skromnošću i jednostavnošću, kao glavnim karakteristikama izloženih radova, biranim riječima joj je zahvalio i iskazao veliku radost zbog odabira takvog pristupa.

Andrea Vlaić, Sanja Mintaković, Silvija Ćurić i Zvonimir Jurešić

-Raduje me što sam u Andrei na ovoj izložbi ponovno vidio jednu malu djevojčicu. U izložbi sam točno vidio jednu novu metodu. To je pogled nevinog djeteta, ali ujedno pokazuje i poniznost odrasle osobe. I to je ono što me posebno raduje, jer se sve i svodi na jednostavnost, a u velikim stvarima nema ničega osim jednostavnosti sitnica koje ih čine – rekao je Jurešić prisjećajući se dolaska svoje obitelji u Tisno devedesetih godina i prvih doticaja Andree sa sredinom u kojoj je izrastala i u konačnici se s njom u potpunosti stopila, o čemu i svjedoči ova izložba.

Iskorak koji je ovom izložbom napravila autorica, odmah je potvrđen i velikim interesom za kupnju njenih radova, a od izloženih 17 radova je većina, ako ne i svi, već prodano. Izložba je otvorena još večeras i sutra.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here