“Bezdan”, prva pekara Pirovca

0
1262

Kroštule, prispalji i fritule u izvedbi Kulturno-umjetničke udruge “Bezdan” postale su hit pirovačke gastro ponude, popularnije od bureka, palačinki i svega ostalog. Dogodilo se to samo na jedan dan, točnije večer. Tijekom Večeri folklora i domaćih slastica štandovi “Bezdana” bili su pod neprestanom opsadom mnoštva koje je željelo vidjeti kako se spremaju i kušati tri autentična dalmatinska jela od prženog tijesta.

Pirovac je pun turista “k’o šipak”. Svakako je i to razlog što je predstava Bezdana okupila toliku publiku, ali za njen veliki uspjeh je ipak najzaslužnija izvrsna ideja, entuzijazam i opuštena izvedba folkloraša.

-Nema se tu puno toga znati. Ja sam kroštule učila raditi od svekrve. Idu brašno, jaja, malo kore od naranče, vode, prošeka i rakije, sve kako se oduvijek radilo, samo što sada umjesto masti stavimo malo margarina kojeg prije nije bilo – priča Nela Baus, jedna od 40-ak članova “Bezdana” koji su sinoć mijesili i pekli u centru Pirovca. Nela i još poneki od njih nisu bili odjeveni u narodne nošnje, već su za štand došli u kućnoj odjeći. To je bio pun pogodak, budući da su u folklornoj predstavi glumili su sami sebe, pa su se u svojoj svakodnevnoj opravi doimali posve opušteno, prirodno i svakodnevno. “Otišla” su brda kroštula, prispalja i fritula, kao da se dijelilo besplatno. Ali nije se dijelilo, već je za vrećicu od 100 do 200 grama trebalo donirati tri eura. Osim što su donacijama prikupili novac za djelovanje udruge, Bezdanovci su ujedno izbjegli vječnu kritiku, da su nelojalna konkurencija obrtnicima od kojih žive, na koju volonteri lokalnih udruga nailaze kad dijele hranu i piće.

Za štandovima se i zapjevalo, ali pozornost okupljenog mnoštva stalno je bila usmjerena na vrijedne ruke članica “Bezdana”. Istovremeno mijesiti i peći, pozirati pred kamerama, davati recepte i na svim jezicima svijeta objašnjavati posebnost pirovačkih fritula, kroštula i prispalja ne čini se nimalo jednostavno. No, pirovački folkloraši igrali su svoju ulogu sigurno i opušteno kao da su je pripremali cijeli život. Još da je pozornica imala primjerenu rasvjetu…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here