TISNO Bunari oduševili publiku na pijaci

0
1128
Bunari su podigli pijacu na noge (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Brojnu publiku natiskanu na tišnjanskoj pijaci sinoć je oduševio koncert Klape Bunari, popularng vokalno-instrumentalnog sastava iz Vodica koji, pokazalo se još jednom, ima publiku za puno veće pozornice .

Na veliku radost okupljenog mnoštva Bunari su se u Tisnom još jednom predstavili kao vrsni zabavljači i interpretatori popularne tradicijske glazbe. Riječ je o sastavu koji ove godine obilježava 20 godina vrlo uspješnog djelovanja. Uz stručne voditelje najvećeg kalibra – nekad Tonija Grguričina, Ive Mikuličina, Ive Lise i sadašnjeg Filiana Vuletića – kroz dva desetljeća dosegli su visoku profesionalnu razinu i dokazali se na festivalima u Omišu, Zadru, Perastu, Pakoštanima, Skradinu, Šibeniku, Splitu, Kaštelima, Dubrovniku…

Klapa Bunari na pijaci (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ne čudi stoga da je gledalište na tišnjanskoj pijaci sinoć bilo premalo za sve koji su htjeli vidjeti njihov nastup. Slušali su ih, htjeli ili ne htjeli, svi na pijaci i daleko od nje. Bunari su, naime, poput svih uspješnih klapa napustili tradicionalno a capella pjevanje, a osim glazbenim instrumentima koriste se i električnim razglasom. Tradicijsko višeglasno homofono pjevanje bez pratnje instrumenata koje je sredinom 19. stoljeća formiralo kulturni i glazbeni identitet urbanih sredina naše obale i otoka, zaštićeno je i uvršteno na popis nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture RH te se našlo i na UNESCO-vom popisu nematerijalne svjetske baštine u Europi. Bunari nisu sinoć strogo držali klapske pjesme, ali kvalitetu i atraktivnost nastupa im nije bilo moguće sporiti. Naprotiv. Oduševljenje publike je bilo sveopće. Bila je nepodijeljena i u stavu da je za održavanje ovakvih koncerata Rudina puno primjerenije mjesto, dok je skromniji i intimniji prostor poput pijace prikladniji tiše i manje popularne kulturne sadržaje..

Publika je bila oduševljena i ganuta (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
U Ninkasi Beer Baru sinoć se zbog Bunara naručivalo vino

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here