“Zavičajna zbirka Marka Mudronje Repca nije prepuštena propadanju”

0
888
Krov Sokolane će biti popravljen kad se riješi imovinsko-pravni spor (Foto: rudinapress/H. Pavić)

Iz Općine Murter-Kornati stigli su odgovori na pitanja o sudbini Zavičajne zbirke Marka Mudronje Repca prema kojima ona nipošto nije prepuštena propadanju. Napravljena je konzervacija vrijedna 10.000 eura i poduzima se sve da je se zaštiti od kiše i vlage. Popravak krova čeka rješenje imovinsko-pravnog spora oko zgrade Sokolane koji Općina Murter-Kornati vodi s državom.
– Zavičajna zbirka je 2O17 . i 2018. godine bila otvorena jedino tijekom ljeta odnosno turističke sezone. Kasnijih godina zbog slabe posjećenosti otvarala se samo u sklopu izleta turističkim vlakićem te dređenih turističkih manifestacija. Tijekom ljeta 2023. Zbirka će se redovito provjetravati. Bit će otvorena tijekom turističkih manifestacija te u dogovoru novim vlasnikom susjednog ugostiteljskog obrta koji je pokazao volju za suradnjom.
lnače, krajem prošle godine je sredstvima Ministarstva kulture RH izvršena konzervacija predmeta Zbirke u vrijednosti od približno 10 000 eura. Za Općinu Murter-Kornati je Studio Arx izradio projekt rekonstrukcije krova te uređenja kulturnog centara na katu zgrade. Općina je prijavila projekt na mjeru 7.4.1., ali se RH upisala te onemogućila provedbu projekta i daljnje prijave. Čim se Općini vrati vlasništvo pristupit će se rekonstrukciji krova te uređenju kata zgrade čime će biti riješen problem prokišnjavanja i vlage. Dosadašnji napori potvrđuju da je Općini Murter-Kornati stalo do Zbirke, a ogromni problem predstavlja imovinsko-pravno pitanje te nedostatak alternativnog prostora u kojem bi se predmeti zbirke čuvali dok se imovinsko-pravno pitanje, a posljedično i sanacija zgrade ne riješi – stoji u odgovoru koji potpisuje načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turćinov.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here