NAJAVA Policija kontrolira brzinu i kacige motociklista

0
887
ILUSTRACIJA (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U subotu 20. svibnja, u vremenu od 10 do 15 sati, na našim cestama se provodi “ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanje prometnih nesreća i prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla”.

Policijska uprava šibensko-kninska najavljuje akciju u kojoj će kontrolirati poštivanje ograničenja brzine i ispravno korištenje zaštitne kacige. Ujedno će provoditi i represivne aktivnosti usmjereme na sprječavanje i sankcioniranje ostalih najtežih prekršaja, kao što su vožnja pod utjecajem alkohola/droga, korištenje mobilnog telefona, nepropisna pretjecanja, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom, te posebno prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Prošle godine su u prometnim nesrećama na našim cestama smrtno stradala četiri motociklista, a najavljena akcija je samo jedno u nizu preventivno-represivnih postupanja kako bi se djelovalo na razum vozača da poštuju prometne propise.

Inače, dominantni uzroci nesreća u kojima sudjeluju motociklisti su nepropisna ili neprilagođena brzina vozača mopeda i motocikla, često uz oduzimanje prednosti od strane vozača osobnih i teretnih automobila, kao i prekršaja vožnje bez zaštitne kacige, prije stjecanja prava na upravljanje i vožnje neregistriranih i tehnički neispravnih mopeda i motocikla.

– Kako puna sezona vožnje motocikala/mopeda tek dolazi pozivamo vozače da budu savjesni, da poštuju prometne propise, nose zaštitne kacige i posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, a također i vozače osobnih i teretnih vozila da svojom vožnjom ne ugrožavaju upravo vozače mopeda i motocikliste – stoj u najavi sutrašnje akcije (POVEZNICA), uz napomenu da je čovjek ključni faktor za sigurnost prometa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here