Pirovka Matea za svoju Napoletanu dobila posebno priznanje na međunarodnom natjecanju u Italiji

0
1551
Matea se natjecala u kategoriji Pizza Classica u kojoj je bilo preko 400 sudionika (Foto: MG/ŠibenikIn)

Pirovka  Matea Barić nedavno je sudjelovala na jednom od najprestižnijih natjecanja u pripremi pizze, onom u Parmi.

Prema pisanju portala ŠibenikIn, na natjecanju je sudjelovalo oko tisuću pizzaiola iz čak 35 zemalja, a Matea je čak i dobila posebno priznanje u kategoriji u kojoj se natjecala. Cijela priča oko pizze u njezinom slučaju krenulo je zbog mame Smilje.

– Po struci sam kuharica i to je u biti od malih nogu bilo ono čime sam se htjela baviti. Prije nekih pet godina krenuli smo u ovo priču s pizzom napoletane kada smo otvorili pizzeriju u kojoj radimo mama, brat i ja. Kad smo startali, gledali smo u kojem smjeru ćemo ići jer nismo htjeli nešto klasično. Malo smo istraživali, degustirali i odluka je pala na pizzu Napoletanu. Educirale smo se, i mama i ja, i u početku je to bilo dosta izazovno jer kod ove pizze proces izrade tijesta je dug, odgovara mu hladniji i mračniji prostor, ima svoj kompletni tretman. Ma kao dijete – smije se Matea.

Mateino priznanje (Foto: M.G./ŠibenikiIn)

Pizza Napoletana poprilično je drugačija od one klasične na koju smo naviknuli, ali posljednjih godina, i to ne bez razloga, sve više se probija na ovim prostorima. Nekima je sjela na prvu, otkriva nam naša sugovornica, dok je bilo i onih koji su ispočetka bili skeptični. Kroz godine Matea je postala prava maherica u izradi ove pizze, a tome svjedoči i sudjelovanje na jednom od najprestižnijih natjecanja u Italiji. Posebno ako znamo, kako nam je otkrila, da u ovom zanimanju i nema toliko žena.

– Zbog mame je krenulo sve s pizzama, a zbog nje sam i otišla na natjecanje (smijeh). Prošle godine sudjelovala sam na natjecanju koje se održavalo u Murteru. Ja sam okolišala, ali mama me nagovarala da pokušam i eto. Rekla sam: ‘Ajde, ako ćeš ti biti sretna, ovo je za tebe’. Napravila sam pizzu kuće, znači pesto od pistaccija, mozzarella, mortadela od vepra i pistaccio. I bila sam jedina natjecateljica – govori nam Matea otkrivajući da je mamu, inače pizza majstoricu, prestigla u pečenju pizze, ali ne i miješanju tijesta.

Iako je prvo mjesto osvojio Slovenac koji je otputovao na natjecanje u Napulj, Matea je tu kao najbolja natjecateljica iz Hrvatske pozvana na ono u Parmi. Na natjecanje je putovala kao dio Mainardi tima zajedno sa još nekoliko natjecatelja iz Hrvatske, javlja portal ŠibenikIn i naglašava kako je Matea bila jedina natjecateljica iz Šibensko-kninske županije.

Nasmijana Matea Barić (Foto: M.G./ŠibenikIn)

– Prije svega, moram kazati da je ekipa bila odlična i da je ovo definitivno iskustvo koje ću pamtiti. Što se tiče samog natjecanja, znala sam da će biti dosta ljudi, ali kad smo došli tamo bio je to šok. Natjecala sam se u kategoriji Pizza Classica u kojoj je bilo preko 400 sudionika, a tu sam dobila i posebno priznanje za najbolju pizzu među hrvatskim natjecateljima. Što se tiče ukupnog ranga, bila sam 88. Samo sudjelovanje na ovakvom natjecanju veliko je priznanje i meni osobno pokazatelj da sam dobra u onome što radim, ali ujedno je ovo i velika motivacija da budem još bolja. Puno toga sam naučila, upoznala dosta ljudi i dobila sam inspiraciju za dalje. Za rad, napredovanje i nova natjecanja, a jedan od ciljeva i želja je svakako i ono u Napulju – kaže uz smiješak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here