FOTO/VIDEO Veličanstveni koncert Mimika Orkestra šokirao je Tisno

0
1414
Dirigent i autor skladbi sastava Mimika Orchestra je multinstrumentalist Mak Murtić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Kao najava ovogodišnjeg Hartić Wind & Brass festivala sinoć je pred oduševljenom publikom ispred Društvenog doma u Tisnom upriličen koncert progresivnog, avangardnog, konceptualnog jazz-world ansambla Mimika Orkestra.

Sastav koji su 2010. u Londonu  utemeljili hrvatski  multiinstrumentalist/skladatelj Mak Murtić i pjevačica Maja Rivić zaustavio se u Tisnom na turneji kojom predstavlja novi album naziva „Altur Mur“ (“Hram mora”, na izumrlom veljotskom jeziku s Krka). Malo tko u selu ikada je prije čuo za ovaj sastav, a i sam glazbeni žanr je malo kome posve jasan, ali se ipak okupila brojna publika koja je istinski uživala u upečatljivoj,  energičnoj i emocijama snažno nabijenoj dvosatnoj izvedbi Murtićevih originalnih jazz skladbi nadahnutih glazbenom tradicijom mediteranskog i balkanskog okružja.

Koncert se slušao bez riječi. Malo tko se usudio glasno komentirati glazbeni doživljaj. Opće oduševljenje miješalo se sa čuđenjem. Pa gdje su bili do sada?

– Šokiran sam! Skladbama, vrhunskom izvedbom, energijom, kao i snagom emocije. Nisam znao za bend da uopće postoji. Veličanstveno. Ne znam što bih drugo rekao – komentar je Željka Marače, frontmana tišnjanskog rock benda Teški Osjećaji.

Glazbenik iz Jezera Tino Barešić je sinoć kao DJ svojim vinilima napravio uvod u koncert i ispratio sastav.  Darko Živković Žile, koji je sinoć radio na ozvučenju, i Tino Barešić već su jednom kroz udrugu “Zaokret” ugostili Mimika Orkestar na Festivalu slobodne glazbe u Murteru.

Mimika Orchestra u Tisnom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Bilo je to prije desetak godina. To su glazbenici za najprestižnije svjetske pozornice. Doputovali su iz Londona kao deveteročlani sastav u kojem je Mak Murtić bio saksofonista.  Večeras smo ga vidjeli kao skladatelja i dirigenta proširenog ansambla, čiji je svaki član ponaosob imao savršeni nastup te pokazao veliki talent i nadahnuće. Tu je do izražaja došlo ono plemenito kreativno ludilo u najboljem i najljepšem smislu – rekao nam je Barešić. Prema njegovom sudu, sinoćnji koncert  Mimika Orkestra jedan je od najboljih koncerata koji se dogodio na otoku u zadnjih deset ili 15 godina.

Ni Mak Murtić nije krio oduševljenje dočekom u Tisnom. Koncert je, kaže, rezultat njegovog dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje s Lovrom Garofulićem u zagrebačkom KSET-u. Mak Murtić  Klub studenata elektrotehnike naziva “centrom progresivne kulture i istraživanja”, a Lovro je i tamo bio majstor tona.

– Zahvaljujući ovakvim mladim ljudima i udrugama koje djeluju u malim mjestima, ali i većim sredinama, hrvatska se kultura sve više decentralizira. Ne mislim na ono što se naziva visokom kulturom po medijima,  nego o stvarnom povezivanju različitih ljudi, autora, umjetnika i udruga iz raznih mjesta u zajedničkom djelovanju na raznim kulturnim područjima. Jedni druge pratimo i povezujemo se i to je ono što je dobro – rekao nam je Murtić, koji je, usprkos večerašnjem koncertu u Dubrovniku, zajedno sa cijelim sastavom i domaćinima ostao na druženju uz vinile Tina Barešića do dugo u noći.

U ime KUD-a Hartić kao organizatora, Bruno Frkić je s pozornice oduševljeno zahvalio gostima na veličanstvenom koncertu, a Općini Tisno, Turističkoj zajednici i Komunalnom poduzeću “na apsolutnoj podršci”, kao i “svim članovima KUD-a koji su svi dali ruke”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here