VEČERAS U TISNOM Koncert Mimika Orkestra vodi vas na “putovanje u izgubljenu dušu Mediterana”

0
1266

KUD Hartić, Općina Tisno i Turistička zajednica Tisno za večeras najavljuju, najskromnije rečeno, izniman glazbeni događaj – koncert MIMIKA ORKESTRA koji se s početkom u 21:00 sat održava ispred Društvenog doma Tisno!

Mimika Orchestra je progresivan, avangardni, konceptualni jazz-world ansambl koji su 2010. osnovali u Londonu hrvatski multiinstrumentalist/skladatelj Mak Murtić i pjevačica Maja Rivić, a trenutno mu je sjedište u Zagrebu. Murtićeve originalne skladbe odlikuje  snažan utjecaj tradicijske glazbe, njihovi specifični modaliteti i ritmovi u suvremenom jazz izričaju, s vrlo upečatljivim scenskim nastupom. Večerašnji koncert je dio je turneje na kojoj se predstavlja novi album naziva „Altur Mur“ – “Hram mora”, na izumrlom veljotskom jeziku s otoka Krka, a ujedno i najavni događaj za nadolazeću proslavu 100 godina turizma u Tisnome i drugog izdanja Hartić Wind & Brass Festivala koji će se održati početkom srpnja.

Mimika Orchestra (Foto: Mimika Orchestra)
U stvaranju albuma je sudjelovao dvadeseteročlani orkestar s gostima predvođen Makom Murtićem.
– S ovim albumom Mimika Orchestra vas vodi na putovanje u izgubljenu dušu Mediterana.
Zaronite u tajnu maglu nošenu “tim asimetričnim balkanskim ritmovima, zidom limene glazbe iz ogromne puhačke sekcije” (Musicdeli, 2016.) i usudite se probuditi osjećaje ljubavi, smrti i postojanja uhvaćene u prolaznosti vremena – stoji u najavi.
Autor glazbe Mak Murtić kaže da je album “vizija nepostojećeg mjesta na Mediteranu, gdje se isprepliću kulturna i osobna reinvencija”.

Tekstove je pisala Marta Kolega u sklopu kreativne suradnje s Makom, od začetaka istraživanja raznih stilova Mediterana i njegove kulturne isprepletenosti, do poezije ljubavi, smrti i egzistencije:
“Kreiranje tekstova za “Altur Mur” je bilo putovanje jadranskim otocima, atmosfera, način ponašanja, jezik, životni stil, pogledi na svijet. Skupila sam fraze koje imaju jak zvuk, neobičnu sliku, neobičnu ljepotu, i uklopila sam ih da ispričaju priču o (izgubljenoj) duši, pojedincu koji pokušava pronaći svoj put u ovome svijetu, priču koja odjekuje Odiseju i nosi isti slani miris mora, i kolebljiv osjećaj da ne znaš točno kamo ideš“, otkriva Marta.
Album je dostupan na vinilu i digitalno te će ga biti moguće kupiti na koncertu po promotivnoj cijeni.

 

Objavljuje MimikaUtorak, 25. travnja 2023.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here