Argonauta novim projektom “izvozi” eko patrole u Italiju, Srbiju, Mađarsku i Makedoniju

0
843
Početni sastanak projekta „Eco patrols 4 Environmental Goals“ održan je u Šibeniku (Foto: Argonauta)

Na temelju uspjelog projekta “Plava Eko patrola” murterska udruga Argonauta pokreće međunarodni projekt „Eco patrols 4 Environmental Goals“.

Argonauta i njeni  partneri – udruga Kreator iz Sjeverne Makedonije, Inženjeri zaštite životne sredine iz Srbije, Punta Campanella iz Italije te Mindenegyüttmegy Egyesület iz Mađarske – proteklog tjedna, od 20. do 24. ožujka u Šibeniku su održali početni sastanak novog međunarodnog projekta.

 Kako je u priopćenju izvijestila Argonauta, projekt „Eco patrols 4 Environmental Goals“ bit će usmjeren na razvoj kompetencija partnerskih organizacija koje rade na podizanju svijesti o temama izazova povezanih s okolišem i klimatskim promjenama, a nastao je na temelju projekta Plava Eko patrola (https://eko-patrola.org/)  koji je Argonauta provodila lokalno na području Šibensko – kninske županije kada je u 7 osnovnih škola oformila tzv. Eko patrole koje su činili učenici i koji su neformalnim metodama učenja bili poučavani o različitim ekološkim temama. Kroz ovaj rad nastao je i priručnik dostupan svima koji rade s mladima i koji žele obrađivati i podučavati ekološke teme na zanimljiv i inovativan način.

– Projekt koji smo započeli sastankom u Šibeniku također će raditi na izdavanju priručnika o neformalnom obrazovanju o ekološkim temama, no ovaj put za nešto stariju djecu, odnosno mlade od 14 do 18 godina i to na području i jezicima 5 zemalja partnera projekta, dakle Italije, Hrvatske, Srbije, Mađarske i Sjeverne Makedonije. U ovim će se zemljama također oformiti pilot Eko patrole koje će po spomenutom priručniku obrađivati ekološke teme. Projektnoj suradnji bit će dodana digitalna dimenzija te će se kroz projekt razviti i implementirati e-edukativna igra (s verzijom tiskanog primjerka), a koja će biti teaser za poticanje mladih na poduzimanje građanskih akcija povezanih s izazovima u području okoliša i klimatskih promjena – stoji u priopćenju Argonaute povodom prvog sastanka novog međunarodnog projekta.

„Eco patrols 4 Environmental Goals” traje dvije godine i financira ga Europska unija u sklopu programa Erasmus +.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here