Usvojena “Strategija razvoja pametne Općine Tisno”, ali plaće u knjižnici ostaju manje od plaća smetlara

0
1953
Plaća načelnika Kristijana Jareba smanjena je po sili zakona, iako mu je povećan opseg posla (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Općinsko vijeće sinoć je na svojoj 14. sjednici usvojilo “Strategiju razvoja pametne Općine Tisno za razdoblje do 2026.”, zajedno s odlukama kojima plaće zaposlenika u općinskim ustanovama ostaju obrnuto proporcionalne sa stupnjem obrazovanja.

Strategiju razvoja pametne Općine Tisno izradio je Level Projekt d.o.o. iz Zagreba i u njoj se “pojam „pametno“ odnosi se na korištenje digitalnih i telekomunikacijskih tehnologija kako bi se uspješnije koristili postojeći resursi koji bi doveli do povećanja standarda i dobrobiti stanovništva”. Sadrži 71 stranicu birokratske frazeologije te je malo vjerojatno da ju je itko od vijećnika pročitao.  Kao i raniji niz dokumenata čije donošenje je preduvjet za apliciranje na natječaje, usvojena je pro forma  (POVEZNICA). Osim kada je riječ radu Općinskog vijeća, čije su sjednice ostale javne, Strategijom proklamiranih vrijednosti poput transparentnosti u upravljanju, dostupnosti informacija, informiranja javnosti… svakim danom je sve manje i trenutno se na digitalnoj platformi namijenjenoj za informiranje o radu općinske uprave mogu naći samo njihovi tragovi (POVEZNICA).

Među 30 usvojenih odluka bila je i ona o smanjenju plaće načelnika, koju je Općina Tisno, prema riječima načelnika Kristijana Jareba, morala donijeti po sili zakona. Popis stanovništva iz 2021. je pokazao da je broj stanovnika Općine Tisno pao ispod tri tisuće, zbog čega je  načelniku trebalo smanjiti plaću, iako mu je sada veći opseg posla, budući da u malim općinama više nema zaposlenog donačelnika. Takvu su odluku vijećnici izglasali nevoljko, nakon upozorenja načelnika da krše zakon ako to ne učine. U odluci nije vidljivo kolika je plaća načelnika, već samo koeficijent za njen izračun koji sada iznosi 4,26 (POVEZNICA).

Dare Lapov u Općinskom vijeću zamijenila je Ivana Klarina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Obrazlažući potrebu donošenja odluke o smanjenju svoje plaće, Načelnik Jareb je ujedno ukazao i na nužnost znatnijeg povećanja plaća u ustanovama Općine Tisno, koje je ograničeno veličinom proračuna.

– Jako je teško doći do kvalitetnih, pogotovo visokoobrazovanih ljudi, zadržati ih i motivirati za rad, ako su  plaće manje nego u privatnom sektoru – rekao je Jareb.

Koliko je Općini Tisno teško održavati ustanove – Dječji vrtići, Komunalno poduzeće, Dom za starije i nemoćne, Narodna knjižnica i čitaonica, Muzej betinske drvene brodogradnje, Sportski objekti, DVD – ilustrirao je usporedbom s Općinom Murter-Kornati, koja u više od 20 godina postojanja nije uspjela ustanoviti i izgraditi jedan vrtić, a Tisno ih ima tri, te organizira i rad vrtića u Murteru. Tamo nisu uspjeli ustrojiti ni DVD, nego se oslanjaju na tišnjanski, nemaju Dom za starije ni Muzej.

Oko ovog i drugih pitanja nije se povela ozbiljnija rasprava, budući da u Općinskom vijeću više nema jedinog vijećnika koji ju je mogao povesti – Ivan Klarin (SDP) je dao ostavku te je zakletvu kao njegova zamjenica položila Dare Lapov.

Odluka o povećanju plaća u Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno, koje se nisu mijenjale od osnivanja u prosincu 2015. godine, najbolje ilustrira tragediju “pametne općine” – plaća ravnateljice, sa dva fakulteta i 33 godine staža, te opsegom rada u četiri mjesta općine, s izglasanom suglasnošću za povećanje koeficijenta (POVEZNICA), možda prijeđe 1000 eura, dok je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske  7.679 kuna. Do sada je ravnateljica imala 7.214 kuna, stručna suradnica 5.656 kuna, a knjižničarka 4.794 kuna.

O plaćama u Komunalnom poduzeće Ježinac d.o.o., gdje radnik sa trogodišnjom srednjom školom, bez obzira dolazi li na posao, može zaraditi 9000 kuna mjesečno, na ovoj sjednici nije bilo riječi. 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here