Deset godina Teških osjećaja – ekstremisti slave pobjedu nad lakim notama

0
1043
Koncert Teških osjećaja 1. svibnja 2014. u Crnoga u Tisnom

Koncertom u Društvenom domu Tisno rock bend Teški osjećaji u subotu slave prvih deset godina od izlaska iz ilegale.

U Tisnom nitko ne zna ili se ne usudi reći što su Teški osjećaji i što znače za Tisno. Bend tišnjanskog poštara ili voliš ili ne voliš. Hvala Bogu, postoje znalci, glazbeni kritičari i sociolozi pop kulture koji znaju o čemu se radi. Jedan od najznačajnijih nabasao je 1. svibnja 2014. na njihov koncert na Rudini i vrlo precizno odredio njihov lokalni, nacionalni i globalni značaj te zacrtao putanju kojom su se vrlo brzo uspeli do zvijezda (POVEZNICA).

Riječ je o novinaru i publicistu Marku Podrugu, rock kritičaru, osnivaču portala Ravno do dna, novinaru Trisa i glavnom uredniku ŠibenikIna, koji je i mnogo puta kasnije pisao o “šarmu nepretencioznih stihova kojima opisuju svoj tišnjanski mikrokozmos, a zvuče kao zakonita djeca Daleke obale i Majki”.

Radi se o najvišem rangu u ovim glazbenim žanrovima, a povodom 10. rođendana Podrug je na zamolbu Rudinapressa, uz čestitke, još jednom s par iskrenih riječi opisao Teške osjećaje kao društveni i glazbeni fenomen.

U Azimutu (Foto: H. Pavić)

– Nema kod Teških osjećaja zapravo nikakvih teških osjećaja. Samo onih pozitivnih, jer radi se o bendu koji je pun života i koji ne glumi da je nešto što nije. A što uopće je? Uglazbljena slika svakodnevice malog mista s globalno prepoznatljivim porukama, eto to je. Ovo su zapravo jedini teški osjećaji od kojih u životu ne treba bježati – rekao je Podrug povodom 10. rođendana benda.

No, samo Tišnjani znaju kako i zašto su Teški osjećaji nastali. Glazba je zvonka radost. Tako bi trebalo biti, ali stvarnost je potpuno drugačija. Ne samo u Tisnom, riječima glazba i muzika desetljećima se nasilno nastoji promijeniti značenje. Besramno ih koriste za označavanje podmuklog i komercijalno proračunatog podilaženja niskim ukusima i najnižim strastima širokih masa dobrih potrošača alkohola. Na braniku istinskog značenja riječi glazba i muzika u Tisnom već skoro stotinu godina, uz velike žrtve i odricanja članova te hinjenu moralnu i minimalnu financijsku potporu zajednice, stoji Puhački orkestar KUD-a Hartić. Milijuni kuna javnog novca glazbeni analfabeti na vlasti godinama bez ikakve kontrole prosljeđuju tzv. zabavnjacima, klapama i ostalim lažnjacima. Time uspijevaju osigurati da cijela Rudina ostane parkiralište.

Na Regiusu

Među skromnim i samozatajnim članstvom KUD-a Hartić povremeno se pojavljuje i bunt te su 2013. godine od jedne skupine ekstremista nastali Teški osjećaji, R&R bend koji ima što reći i ne boji se. Čitavo desetljeće Teški osjećaji osvajaju klubove i festivale diljem Hrvatske. Ne podilaze nikome. I neće. Ostaju vjerni svom izričaju i porukama, ne osvrćući se na brojnost publike. Uvijek postoji netko tko razumije.  Za one druge postoje neke lakše note i jednostavnije poruke. Za to vrijeme unutar KUD-a se okuplja i počinje uspješno djelovati još jedna skupina ekstremista – Zinga Lata Orchestra. Zahvaljujući pomanjkanju novca u kasi TZ-a, na početku lanjske sezone KUD uspijeva dobiti organizaciju festivala na Rudini, kojim je još jednom dokazano (POVEZNICA) da u Tisnom postoji prilično brojna glazbena publika istančanijeg glazbenog ukusa.

Teške osjećaje na njihovom 125. koncertu, kojim ove subote u Društvenom domu u Tisnom  obilježavaju svoj 10. rođendan, ne zabrinjava brojnost posjetitelja.  Imaju vjernu publiku diljem Hrvatske i šire, ali svejedno na rođendan, tortu i kolače pozivaju baš sve.

– U subotu spremamo uistinu veliki spektakl u Društvenom domu Tisno! Slavimo 10 godina Teških Osjećaja. Bit će visoka produkcija svega, video zidovi i još mnogo toga, odlučili smo napraviti show da bude vama lipo a i nama! Emocije su nam na najače jer evo 10 godina stvaramo, snimamo, sviramo i ponosni smo na to! Vidimo se u Društvenom domu Tisno, pozvani su svi i stari i mladi i djeca i roditelji i babe i didovi i kolege glazbenici, svi prijatelji, suradnici, znani i neznani! – stoji u pozivu.

No, ne treba smetnuti s uma da se radi o ekstremističkoj rock skupini nastaloj iz KUD-a Hartić. Valja upozoriti i da je R&R više od glazbe. Kao kulturni fenomen, rock-glazba ima ogroman utjecaj na društvo. Smatra se odgovornom za okončavanje ratova, širenje mira i tolerancije u svijetu, ideja slobode, pravde, jednakosti, ljubavi i nemorala svake vrste među svim ljudima, čime podriva temelje društva. Čuvajte se. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here