Turčinovu mjesec dana istražnog zatvora – sumnjiči se da je općinu oštetio za 60.000 eura

0
1638
Arhivska fotografija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Načelniku općine Murter Toniju Turčinovu istražni sudac Županijskog suda u Splitu odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, doznaje se u srijedu navečer od glasnogovornika tog suda Dinka Mešina.

“Istražni sudac će saslušati 20 svjedoka”, rekao je Mešin Hini.

Po njegovim riječima, nije prihvaćen prijedlog Uskoka da se Turčinova sumnjiči i za mogućnost ponavljanja kaznenog djela jer ne postoje okolnosti za to.

Uskok je nakon policijske prijave pokrenuo istragu i zatražio pritvor za načelnika Murtera Tonija Turčinova, uhićenog u srijedu zbog navodnih nezakonitosti kojima je općinu Murter-Kornati oštetio za najmanje 60.000 eura.

Tužiteljstvo je izvijestilo kako sumnja da je Turčinov od početka 2018. do sredine 2022. općinski novac koristio u privatne svrhe odnosno za plaćanje troškova putovanja te drugih usluga i troškova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Odvjetnik Fran Olujić, branitelj Turčinova, Hini je večeras izjavio da je njegov branjenik zadržan u jednomjesečnom istražnom zatvoru “zbog sumnji o mogućem utjecaju na svjedoke, a ne i mogućnosti ponavljanja djela što je tražio Uskok”.

“Uskok je tražio da se sasluša 39 svjedoka, ali je istražni sudac odredio njih 20”, dodao je.

Uz Turčinova istraga je pokrenuta i protiv poduzetnika Tomislava Pešića za kojeg tužitelji nisu zatražili istražni zatvor.

Privatni troškovi na teret Općine Murter-Kornati

U priopćenju USKOK-a o donesenom rješenju o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika navodi se  osnovana sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

“Osnovano se sumnja da je I. okr., od početka 2018. do sredine 2022. godine, u Murteru te drugim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, kao načelnik Općine Murter–Kornati (dalje: Općina), koristeći ovlaštenje da kao općinski načelnik koristi poslovne bankovne kreditne kartice, uređaj za elektronsku naplatu cestarina i karticu za kupnju goriva, kao i pravo na korištenje sredstava reprezentacije u poslovne svrhe, te koristeći ovlaštenje raspolaganja po računu Općine, navedeno koristio u privatne svrhe odnosno za plaćanje troškova putovanja te drugih usluga i troškova ostvarenih u Hrvatskoj i inozemstvu. Također je I. okr. i drugim osobama na isti način omogućio podmirenje istovrsnih privatnih troškova. Tako je plaćao troškove u raznim ugostiteljskim objektima kao i trgovinama prehrambenom i mješovitom robom te je podređenim službenicima nalagao plaćanje računa za troškove koji su nastali isključivo u svrhu privatnih potreba i odnosa. Na opisani način je sebi i drugima ukupno pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 52.213,84 eura, za koji iznos je oštetio Općinu.

Dva puta plaćeni beton

Osim toga je I. okr. u istom svojstvu, u razdoblju od svibnja 2020. do siječnja 2021. godine u Murteru, na traženje i u dogovoru s II. okr. vlasnikom obrta, u nakani da njegovom obrtu na štetu Općine pri izvođenju građevinskih radova na uređenju športskog centra pribave nepripadnu materijalnu dobit, po provedenom postupku ograničenog prikupljanja ponuda za izvođenje navedenih radova u kojem je neistinito prikazano da je poziv za dostavu ponuda dostavljen većem broju ponuditelja, kao naručitelj radova sklopio ugovor s II. okr. kao izvođačem radova. Troškovnikom radova koji je sastavni dio navedenog ugovora bili su obuhvaćeni i betonski radovi. Međutim, I. okr. je u svrhu tih radova na teret Općine od drugog trgovačkog društva nabavio beton koji je Općina i platila iako je navedeno već bilo plaćeno izvođaču radova prema spomenutom ugovoru i pripadajućem troškovniku, čime je Općina oštećena za najmanje 7.963,37 eura”, stoji u priopćenju (POVEZNICA).

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here