MUZEJI SU VAŽNI! Ne propustite 8. betinsku Noć muzeja

0
599

U petak 27. siječnja Noć muzeja će još jednom potvrditi Muzej betinske drvene brodogradnje kao izvrsno mjesto i za noćni izlazak ispunjen različitim sadržajima namijenjenim svim generacijama.

Hrvatsko muzejsko društvo u petak organizira 18. Noć muzeja, a Betina je ovoj manifestaciji domaćin već 8. put. Ovogodišnja tema i naslov “Muzeji su važni” imaju za cilj  naglasiti vrlo važnu ulogu koju muzeji imaju u društvenim procesima i, kako HMD ističe u najavi, “odgovornost muzejske zajednice za prirodne , kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca”.

S lanjske Noći muzeja – MNK Kalafat i Udruga “Betinska gajeta 1740” posjetitelje su dočekali večerom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Noć muzeja u Betini se otvara u 18:00 radionicom “Brodići za malene”, u kojoj će najmlađi kroz druženje i igru izrađivati papirnate brodiće. Oni nešto stariji s početkom u 18.30 sati u Etno sobi učit će izrađivati barkice s latinskim idrom. Voditeljica radionice je Anita Tandarić.

Kao središnji događaj ovogodišnje Noći muzeja Muzej betinske drvene brodogradnje  najavljuje retrospektivnu izložbu “MU 52” svestranog lokalnog umjetnika i zaljubljenika u betinski tradicijski izričaj – Darka Škevina. 

– Izložbom će se uokviriti autorov dugogodišnji rad na izradi autentičnih maketa i raznovrsnih suvenira kreativno izrađenih uz upotrebu prirodnih, recikliranih i lokalno dostupnih materijala. Darko Škevin je cijeli svoj život izrazito umješan u ručnom radu. Svojim uprizorenjima inspiriranim tradicijskim životom uvelike je doprinio kulturnoj prepoznatljivosti Betine – stoji u najavi.

Izložba se otvara u 19.00 sati u multimedijalnoj sobi u prizemlju.

Također, u Noći muzeja bit će moguće pogledati i izložbu dječjih radova pristiglih na likovni natječaj “Zima na škoju”. Moderirala ga je Ivana Skroza, prof. likovne kulture, a radovi su djelo učenika petih i osmih razreda otočnih osnovnih škola Postira sa Brač, Vladimira Nazora sa Silbe i Murterski škoji.

Usporedo sa Noći muzeja, Betinjani tradicionalno ispred svog muzeja organiziraju druženje uz hranu, piće i pjesmu, koje, ovisno o vremenskim prilikama, zna prerasti u pravu feštu.  U ovogodišnjoj najavi navode kako će u pripremi “nezaobilaznog tradicijskog zalogaja” također “biti kreativni i surađivati s maštovitim chefovima od kužine”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here