NAJAVA AKCIJE U PROMETU Vežite se i ne telefonirajte dok vozite!

0
253
Ilustracija (Fotop: MUP RH)

U petak, 2. prosinca u vremenu od 10 do 16 sati na cestama na području Policijske uprave šibensko-kninske najavljene su kontrole korištenja sigurnosnog pojasa ne samo vozača i suvozača, nego i onih na zadnjem sjedištu.

S ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu pod povećalom će biti i nepropisan prijevoz djece u vozilima kao i upotreba mobitela tijekom vožnje.

– Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja nekorištenja zaštitnog pojasa putnika na svim sjedalima, nepropisnog prijevoza djece, korištenja mobilnih telefona zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su smrtne posljedice ili teške tjelesne ozljede, zatim vožnja nepropisnom brzinom, nepropisno pretjecanje, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole i dr – stoji u najavi Policijske uprave šibensko-kninske (POVEZNICA) te se u nastavku dodatno obrazlažu razlozi ove akcije:

U prometu je zbog korištenja mobilnog telefona sve više nepažljivih vozača, ali i pješaka i biciklista dok je mobilni telefon na kongresu ROADPOL-a nazvan „ubojicom“ u prometu. Odgovoran je za nepažnju vozača koji zbog razgovora na mobilni telefon tijekom vožnje ne mogu biti usredotočeni na upravljanje vozilom pa čak i kada koriste hands-free uređaj. Najbolje rješenje bilo bi utišati mobilni telefon i ne javljati se na njega tijekom vožnje, međutim u praksi je to rijetko slučaj.

Nadalje, vozači, ali i putnici, nisu svjesni da ih nevezanjem, prilikom slijetanja vozila s ceste ili prevrtanja, sile koje djeluju u tim trenucima vrlo lako izbace iz sjedala te su česta izlijetanja osoba iz vozila, koje gotovo u pravilu smrtno stradavaju. Oni koji su bili vezani, ostaju u vozilima s lakšim ili težim ozljedama, sve ovisno o intenzitetu samog udara i zbog toga će se pojačano provoditi i kontrola vezanja pojasa, posebno na stražnjim sjedalima.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća.

Statistički gledano, u prvih deset mjeseci 2022.g. na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodile su se 883 prometne nesreće (881 u istom razdoblju 2021.g.) od kojih 602 sa materijalnom štetom (578 u 2021.g.), 270 sa ozlijeđenim osobama (290 u 2021.g.) te 13 sa smrtno stradalim osobama (11 u 2021g.). Broj prometnih nesreća je na istoj razini, a bitno je za naglasiti da je smanjen broj prometnih nesreća s ozlijeđenim i sa smrtno stradalim osobama.

U svim gore prometnim nesrećama ukupno je stradalo 368 osoba (413 u 2021.g.), od čega je 13 osoba smrtno stradalo (15 u 2021.g.), 97 osoba je teže ozlijeđeno (123 u 2021.g.), a 258 ih je lakše ozlijeđeno (275 u 2021.g.).

Ove godine bilježimo i smanjenje ukupnog broja prometnih prekršaja, ali izdvajamo određene prekršaje koji su u porastu u odnosu na prethodnu godinu i to 2455 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa (+5,5%), 731 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola/droga/lijekova (+30,1%), zatim 619 prekršaja korištenja mobilnog telefona za vrijeme vožnje (+9,8%) i 174 prekršaja vožnje bez položenog vozačkog ispita (+37%).

Policija na kraju upozorava vozače svih vrsta vozila da poštuju prometne propise, posebno ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige i da ne telefoniraju tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here