MURTER U moru na Podvršama grade kameno-betonsku repliku Turete

0
734

Za danas najavljeno postavljanje podvodne edukativno-promotivne staze na plaži Podvrške u Murteru zbog lošeg vremena je odgođeno za četvrtak.

Murterska ekološka udruga u najavi ovog podmorskog građevinskog zahvata navodi kako on za cilj ima pridonijeti obogaćivanju turističke ponude, valorizaciji kulturnog nasljeđa i očuvanju prirodnih bogatstava lokaliteta.
– Osim povećanja atraktivnosti lokaliteta staza će informirati posjetitelje koji žele istraživati o Kornatima i njihovom kulturnom nasljeđu, a u isto vrijeme pridonijeti povećanju bioraznolikosti podmorja na lokalitetu funkcionirajući kao umjetni podmorski greben, antropogena, umjetno izgrađena i uronjena čvrsta konstrukcija na dnu mora koja predstavlja prikladnu čvrstu podlogu za prihvat obraštajnih organizma koji pospješuju doseljavanje i razvitak autohtone ihtiofaune (riba) i drugih životnih oblika hridinastih staništa i tako pružaju sigurnu fizičku zaštitu novonastalim morskim bentoskim (pridnenim) životnim zajednicama i osiguravaju učinkovitu zaštitu za riblju mlađ i za ličinačke oblike drugih morskih vrsta – stoji u Argonautinoj najavi radova na Podvrškama.

Skica jedne od skulptura

Podvodnom edukativnom stazom replicirat će se filmski set na najpoznatijoj
kornatskoj utvrdi – Tureti, a Argonauta posebno naglašava kako građevinska intervencija u podmorju neće imati posljedica za biosustav, između ostalog i zbog materijala koji su odabrani za izgradnju skulptura, odnosno grebenske strukture. Riječ je o betonu, metalu, kamenim blokovima i drugim materijalima koji su intertni, u morskoj vodi kemijski stabilni i fizički dugotrajni te ne predstavljaju nove moguće izvore kemijskog ili fizičkog onečišćenja projekta – obrazlaže Argonauta.

Podvodna staza dio je projekta TANGRAM, financiranog u sklopu Interreg programa ADRION kroz Europski fond za regionalni razvoj (European Regional Development Fund (ERDF)) i IPAII fondove.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here