Izborna utrka za mjesne odbore – Tisno i Jezera još uvijek bez plakata

0
1634
Oglasna ploča na Trgu Jezerana ovako je izgledala u utorak poslijepodne (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U nedjelju se održavaju izbori za vijeća mjesnih odbora na području Općine Tisno, samo su još tri dana ostala do početka izborne šutnje,  a u Betini, Jezerima, Tisnom, Dubravi i Dazlini na ulicama još nema ni  naznake predizborne promidžbe. Započela je tek na društvenim mrežama, sramežljivo.

U Betini, Dubravi i Dazlini su izbori već odlučeni jer se u tim mjestima kandidirala samo po jedna lista. Sedam članova MO Betina dat će Kandidacijska listu grupe birača nositelja Jere Pavića, pet članova MO Dubrava dolazi s Kandidacijske liste grupe birača nositelja Šime Špadine, dok će tri mjesta Vijeća MO Dazlina popuniti Kandidacijska lista HDZ-a koju nosi Marko Bernarda.

Na glasačkim mjestima u Jezerima i Tisnom birači će moći birati između tri ponuđene opcije. U Jezerima su to Kandidacijska lista HDZ-a nositelja Ante Crvelina, Kandidacijska lista grupe birača nositelja Nikše Pirjaka i SDP-a koju nosi Mirela Klarin, a  Tisnom Kandidacijska lista grupe Birača nositelja Ivana Zvonika Fantova, lista HDZ-a koju nosi Mario Muić te Kandidacijska lista grupe birača s nositelja Luke Olivarija.

Plakati su sada samo na digitalnim platformama, a na oglasnojploči je samo objava izbornog povjerenstva

Za predizbornu kampanju preostalo je još samo tri dana. Već u petak u ponoć počinje izborna šutnja te je  do zatvaranja birališta zabranjena svaka promidžba. No, osim odluka Općinskog izbornog povjerenstva o raspisivanju izbora istaknutih na općinskom oglasnim pločama, na ulicama i trgovima naših mjesta danas još nije bilo ničega što bi upućivalo da su u nedjelju izbori. Nema plakata, letaka, predizbornih skupova. Na Facebooku je kampanja počela jučer objavama nezavisnog Nikše Pirjaka i SDP-ovke Mirele Klarin. Na osobnim FB profilima, uz plakat s fotografijama nositelja/nositeljice i još šestero članova liste samo je kratka obavijest da se održavaju izbori i poziva se birače da zaokruže redni broj dva, odnosno tri, bez neke određene političke poruke. Kod stalih lista nema ni toga.

Mjesni odbori pružaju mještanima mogućnost sudjelovanja u donošenju odluka o najkonkretnijim pitanjima koja se tiču njihovog svakodnevnog života i rada. Budući da imaju samo neobvezujuću savjetodavnu ulogu, bez proračuna i ovlasti, interes za izbore za vijeća mjesnih odbora jako je mali, pa se dogodilo da Općina Tisno izbore ove izbore nije provela još od 2015. godine. No, u ovih sedam godina se nije dogodilo da je Općina Tisno  postupala suprotno odlukama/savjetima mjesnih odbora, pa je za očekivati da će se kandidirane liste ipak potruditi animirati svoje glasače onako kako najbolje znaju, bez obzira hoće li nam to biti vidljivo na ulicama i trgovima naših mjesta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here