“Općina Tisno punom parom ide naprijed” – načelnik Jareb najavio uvođenje reda na pomorskom dobru

0
1565
Načelnik Općine Tisno Kristijan Jareb za govornicom svečane sjednice Općinskog vijeća održane u petak u Društvenom domu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Načelnik Općine Tisno Kristijan Jareb na svečanoj sjednici za Dan Općine Tisno nije propustio javno predstaviti rezultate rada općinske administracije i planove za sljedeće razdoblje.

– Kao što je sv. Martin, zaštitnik Općine Tisno čiji blagdan slavimo,  otkinuo komad svog plašta da zagrne siromaha, tako smo i mi otrgnuli znatan dio svog proračuna da bi pomogli jednoj siromašnoj obitelji iz Stare Drenčine kraj Siska koja je u potresu ostala bez kuće –  započeo načelnik Jareb izlaganje najavom da će 1. prosinca biti useljena kuća u čiju je obnovu preuzela Općina Tisno – uz trošak iz proračuna od 580.000 kuna, 350.000 kuna prikupljenih donacija i još mnogo doniranog rada kuća je podignuta iz temelja te upravo traje njeno unutarnje opremanje.

Dječji vrtić u Jezerima, investicija od deset milijuna kuna je bila realizirana prije nego je Jareb preuzeo vođenje općine, zbog zastoja u transferu EU sredstava bila je velik problem za općinske financije. Da bi od Agencije za plaćanja u poljoprivredi i Ministarstva regionalnog razvoja dobili 7,2 milijuna kuna potrošena za vrtić općinska administracija se u protekloj godini, rekao je načelnik, bavila kompletiranjem dokumentacije i pravdanjem troškova, a bila je  predmet inspekcijskog nadzora, tzv. dubinskog skena kojim je tri dana provjeravana svaka kuna utrošena u vrtić.

Najave novih projekata načelnik Jareb započeo je nastavkom programa “Zaželi” kroz koji je na području Općine Tisno na teret Ministarstva rada, odnosno EU, trenutno zaposleno šest žena koje pomažu starim i nemoćnim ljudima obilazeći ih u njihovim kućama. Čitav je niz natječaja za financiranje na koje se Općina Tisno javila i dobila sredstva, a među njima je i projekt usporavanja prometa što ga sa 425.000 kuna financira MUP i koji vrlo skoro ide u realizaciju. Slijedi uređenje uvale Gušćica, šetnica,  opremanje Društvenog doma filmskim projektorom, uređenje ispraćajne dvorane na groblju u Dubravi, arheološkog nalazišta na Ivinju,  vidikovca kraj ceste iznad Kosirine,  kružnog toka na ulazu u Murter i Betinu, kružni tok u planu je i na Ivinju, između Tisnog i Jezera napravit će se pločnik te će se sanirati ulazi u Jezera i Betinu.  Uz nastavak projekta odvodnje koji Općina Tisno provodi u dvije aglomeracije s Pirovcem i Murterim, načelnik je najavio i čitav niz projekata na uređenju pomorskog dobra, među kojima su sanacija rive ispred restorana Brošćica u Tisnom, nastavak uređenja plaže Zdrače u Betini i plaže Andrija u Tisnom. Općina Tisno, najavio je Jareb, uvodi red u jezersku valu gdje 1. siječnja kreće naplata svih vezova. U tijeku su izmjene prostornog plana za Luku u Tisnom te se već iduće godine može očekivati natječaj za gradnju marine.

– Želja nam je uvesti red na pomorskom dobru cijele općine, što nije nimalo lako, s obzirom da se prostorno-planska dokumentacija ne poklapa sa situacijom na terenu. Općina Tisno stoga je potpisala ugovor s Pomorskim fakultetom u Rijeci za izradu studije te će općinskoj administraciji biti suport u uvođenju reda na kompletnom pomorskom dobru – rekao je Jareb.

– Dajemo sve od sebe. Zbog korone su bili smanjeni prihodi Općine, ali smo financije sredili i guramo punom parom naprijed – zaključio je Jareb obraćanje u Društvenom domu.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here