“TISNO, CRTICE IZ POVIJESTI” Predstavljena knjiga Josipa Ćuzele

0
817
Vijećnica je bila pretijesna (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Program ovogodišnje proslave sv. Martine i Dana Općine Tisno započeo je sinoć uistinu svečanim događajem – predstavljanjem knjige “Tisno, Crtice iz povijesti” povjesničara umjetnosti  Josipa Ćuzele.

U tišnjanskoj vijećnici knjigu su predstavili autor Josip Ćuzela i Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik koji je ujedno i lektor izdanja.

– Nadam se da pred sobom imamo knjigu koja će nam objasniti ne generalnu povijest Tisnog, nego neke, kako i sam naslov kaže, važne detalje prošlosti. Namjera mi je bila da u relativno malom formatu s relativno malo teksta pokušam objasniti ono što je zapravo zanimljivo znati svakom Tišnjaninu, pa sam krenuo od toga odakle su Tišnjani došli – rekao je Ćuzela smještajući početke povijesti najmlađeg naselja otoka Murtera na sredinu 15. stoljeća i u sela Ivinj i Oštricu, odakle je pred provalama Osmanlija, a naročito nakon pada Dazline 1522. godine,  krenulo naseljavanje današnjeg Tisnog koje je tada bilo potpuno prazan prostor s možda jednom ili dvije kuće u vlasništvu Šibenske biskupije kojoj je pri njenom osnutku 1298. ovaj prostor ustupio šibenski knez.

Josip Ćuzela, Silvija Ćurić i Vilijam Lakić” na predstavljanju knjige “Tisno, Crtice iz povijesti” (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Onih koji su sinoć htjeli prvi i iz prve ruke čuti “ono što je zapravo zanimljivo znati svakom Tišnjaninu” bilo je poprilično, tako da svi nisu mogli ni ući u vijećnicu. Među onima koji su polusatno izlaganje vrlo pozorno slušali s nogu iz hodnika bili su i sam načelnik Općine Tisno i članovi Općinskog vijeća, koji su zbog predstavljanja knjige svoju sinoćnju sjednicu umjesto u vijećnici održali u općinskoj sali za sastanke.

 Na 84 stranice bogato ilustrirane knjige “Tisno, Crtice iz povijesti” izdvojene su teme ključne za povijest Tisna,  od naseljavanja Tisna, osnivanju župe, gradnji mosta, crkve i  zvonika u Tisnu… Zašto Tisna, Tisnu i o Tisnu, a ne Tisnoga, Tisnom i o Tisnom?  Ovu pravopisnu nepravdu pokušao je objasniti ravnatelj šibenske knjižnice koji je priznao da se kao lektor izdanja kod sklonidbe imena Tisno suočio s velikim problemom.

Načelnik i vijećnici slušali su iz hodnika s nogu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

No, Leksikografski zavod Miroslav Krleža u ‘Hrvatskom mjesnom rječniku’ u slučaju Tisna ne dopušta duže oblike i Tisnu ne daje alternative.

 Govoreći o knjizi Josipa Ćuzele Lakić je rekao da se radi o mini monografiji s akcentom na kulturno-povijesnim temama kakvu Tisno zaslužuje.
– “Tisno, Crtice iz povijesti” je skromno stavljen naslov. Uz relativno opsežnu bibliografiju autor iznosi svoje stavove argumentirano i na stručnoj razini, a ujedno je knjiga prilagođena i širokoj publici.
Ravnatelj šibenske knjižnice Vilijam Lakić je lektor izdanja (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Vjerujem da će naći svoj put do čitatelja – rekao je Lakić, što je, među ostalim, potkrijepio i činjenicom da je knjiga Josipa Ćuzele “Fortifikacijski sustav Šibenika” iz 2005. postala kultna i da je 17 godina od njenog izdavanja još uvijek jedna od najtraženijih u šibenskoj knjižnici.

Izdavač knjige Josipa Ćuzele “Tisno, Crtice iz povijesti” je Narodna knjižnica i čitaonica Tisno, a trošak je financiran iz općinskog proračuna, na čem su Općini Tisno zahvalili ravnateljica knjižnice Silvija Ćurić i sam autor.  Tiskana je u samo 400 primjeraka, pa valja požuriti u knjižnicu gdje se od danas može nabaviti po cijeni od 110 kn ili 15 eura. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here