MURTER Volonteri iz Europe uređuju Gradinu i Raduč

0
1157
Mladi Europljani na Raduču (Foto: Argonauta)

Kroz projekt nazvan „Island Extravaganza“ Murter i udruga Argonauta su i ove godine  ugostili 15 mladih volontera iz Portugala, Španjolske, Italije, Francuske i Poljske koji će sljedećih mjesec dana uređivati okoliš.

 Riječ je o programu Europske snage solidarnosti kroz koji mladi od 18 do 30 godina imaju priliku putovati, volontirati i učiti kroz različite aktivnosti. Kako Argonauta najavljuje u priopćenju za javnost, zajednički cilj im je doprinijeti lokalnoj zajednici volonterskim angažmanom, pa će tako njihovo „radno mjesto“ do kraja listopada uglavnom biti prva hrvatska arheološka plaža Colentum i brdo Raduč. Na ovim lokacijama će volonteri probijati i uređivati nove staze, uređivati okoliš, organizirati akcije čišćenja, a uz to će imati priliku iskusiti novu nacionalnu kulturu (hrvatsku) i novu lokalnu kulturu (Murter) te prihvatiti vrijednosti kao što su socijalna uključenost, jednake mogućnosti, aktivno građanstvo, solidarnost i tolerancija.

Argonauta navodi da će to svakako utjecati na unaprjeđenje njihovih vještina i kompetencija za osobni, društveni, građanski, kulturni i profesionalni razvoj što će zasigurno rezultirati osnaženim osjećajem samopouzdanja. U subotu, 15. listopada planirana je i akcija prikupljanja knjiga za knjižnice na otvorenom koje će se postaviti uskoro na dva mjesta u Murteru, a na kojoj će uz lokalno stanovništvo sudjelovati i ovi mladi volonteri iz Europe na način da će i sami donirati po knjigu na svom materinskom jeziku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here