Glazbenoj školi u Tisnom prijeti zatvaranje!

0
1157

Broj učenika Glazbene osnovne škole Vjekoslava Kaleba u Tisnom već je prepolovljen, a nastavi li se takav trend, školi prijeti gubitak pojedinih predmeta i na koncu njeno gašenje.

Ovo dramatičnio upozorenje na prošlotjednoj sjednici Općinskog vijeća iznio je vijećnik Karlo Klarin (SDP).  – Upravo smo izgubili još dvije učenice, jednu zbog preseljenja u grad, a druga se jednostavno ispisala. Izgleda da će toga biti još. Ne počnemo li djecu poticati da se upisuju i uče svirati, gubit ćemo predmet po predmet i na kraju ćemo izgubiti školu –  rekao je Klarin.

Pad broja polaznika Glazbene škole nema veze s brojem učenika u školama. U Murteru, kaže Klarin, imaju povećanje i dvostruki su razredi, a u Tisnom najmanji razred sada ima 19 učenika.

Vijećnik Karlo Klarin na sjednici OV Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Glazbena škola u Tisnom je osnovana i započela je s radom na jesen 2013. godine, u čemu je Općina Tisno imala ključnu ulogu. U samom početku Općina je ujedno i financirala kupnju instrumenata te preuzela obvezu pokrivanja putnih troškova za nastavnike, o čemu Općinsko vijeće na početku svake školske godine nanovo odlučuje. Sukladno tome Vijeće je na svojoj 10. sjednici prošlog tjedna još jednom donijelo Odluku o financiranju putnog troška vanjskim suradnicima Osnovne glazbene škole u okviru osnovne škole Vjekoslava Kaleba u Tisnom u školskoj godini 2022/2023 (ODLUKA). No, za opstanak škole trebat će učiniti i više od toga, među ostalim,  osvijestiti društvo o njenom značaju i poticati djecu da se upisuju i pohađaju je.

– Na projektu Glazbene osnovne škole radili smo dugo i nismo je lako dobili. Ovo što vidim da se danas događa sa školom, ide u smjeru nezainteresiranosti.  Nastavi li se ovakav trend, naša će se škola ugasiti, a otvorit će se u Vodicama. Ako je jednom izgubimo, nećemo je više vratiti nikad. Zato sada trebamo uložiti dodatan napor da bi nam škola opstala – nadovezao se vijećnik Ivan Klarin koji je osobno kao načelnik Općine zajedno s ravnateljicom Osnovne škole Vjekoslava Kaleba Slavkom Plenčom 2013. godine pokrenuo glazbenu školu.

S otvorenja Glazbene osnovne škole 14. listopada 2013. (Foto: Šibensko-kninska županija)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here