ŽUT U čišćenju uvale Golubovac iz podmorja izvučeno tri kubika smeća

0
296
Iz mora u uvali Golubovac u subotu je izvađeno tri kubika smeća (Forto: Argonauta)

Više od 40 ronioca i drugih volontera odazvalo se pozivu Argonaute te je u akciji čišćenja podmorja u uvali Golubovac na otoku Žutu u subotu skupljeno tri prostorna metra raznog otpada.

Akciju čišćenja podmorja organizirala je udruga Argonauta kroz projekt Eko dotok na otok kojeg financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u suradnji s ronilačkim klubovima Murter- Kornati, Sv. Roko Bibinje, Rostrum Split, KPA Drava Varaždin te udrugom BIOM. 

Jedan kratki video naših prijatelja RK Sv. Roko sa današnje akcije na Žutu! Još jednom hvala svim sudionicima današnje akcije u sklopu projekta Eko dotok na otok! 😍💚🌏

Objavljuje Udruga ArgonautaSubota, 24. rujna 2022.

Podmorje se u uvali Golubovac nije čistilo već duže vrijeme te Argonauta javlja da je subotnja akcija tamo dočekana s oduševljenjem. U pomoć roniocima su priskočili volonteri s kopna i mora iz udruga Biom i Argonauta, a akciju su podržali i djelatnici restorana Fešta i Sandra te ACI Marine Žut. Među izvađenim smećem je prevladavao sitni otpad, poput ugostiteljskog inventara, a bilo je i većih komada, poput guma, propela, djelova plastike i sl. Tijekom akcije ronioci su ujedno proveli monitoring  invazivne alge Caulerpa cylindracea koja, srećom, nije pronađena na ovom području.

Zajednićka fotografija svih sudionika akcije (Foto: Argonauta)

Čišćenje uvale Golubovac tek je prva u nizu akcija projekta Eko dotok na otok. U nedjelju se u sklopu ovog projekta trebalo skupljati smeće i na  Prviću, ali je akcija odgođena zbog loše vremenske prognoze. U petak 30. rujna u 10.30 h na Trgu Rudina u Murteru provest će se radionica za djecu Poligon morskih superjunaka. U narednim mjesecima planira se čišćenje podmorja na Vrgadi. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here