MURTER Feštom na Rudini proslavljen 42. rođendan NP Kornati

0
807
Klapa Bunari za ovu prigodu nastupila je pojačana za glas i gitaru Vedranka Šikića Balare (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Zakon o Nacionalnom parku Kornati (“Narodne novine”, br. 31/80) je stupio na snagu 13. kolovoza 1980. godine, kada je veći dio grupe otoka Kornati stavljen pod posebnu zaštitu države, te se taj dan obilježava kao datum osnutka ustanove.

Proslava obljetnice započela je u subotu  na Levrnaki otvorenjem izložbe fotografija “Sjećanje na zaborav II” autora Mile Rameše, a sinoć je u Murteru na Rudini, na Staroj rivi i portu napravljena velika fešta s nastupom klape Bunari te Đanija Stipaničeva s bendom. Za hranu i piće su se, zajedno s zaposlenicima Nacionalnog parka, ovaj put pobrinuli članovi Lovačkog društva “Kamenjarka”.
Na Ruini je nastupao Đani Stipaničev s bendom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Lovci Milan Paić, Josip Koštan, Silvio Meić i Joško Reškov pripremili su veprovinu, kako drugačije nego “na lovački” – uz 86 kilograma mesa u teču je otišlo i 40 kilograma kapule i 20 kilograma tjestenine.  Neponovljivo, reklo bi se, ali nije. Osim u Murteru, ovakve lovačke večeri LD Kamenjarka tijekom ljetnih mjeseci organizira i u ostalim našim mjestima.

– Na ovaj način nastojimo se odužiti institucijama koje donacijama podupiru rad Lovačkog društva te ga ujedno predstaviti i približiti ljudima. Sam lov odavna već nije glavna aktivnost ni razlog postojanja lovačkih društava, a uz samu brigu o divljači sve veći naglasak u našem radu ima zaštita prirode i okoliša, u čemu nam je itekako važna suradnja sa čitavom lokalnom zajednicom, od njenih institucija do običnih građana i turista – rekao nam je Neven Krnić, predsjednik LD Kamenjarka.

LD Kamenjarka na djelu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

 Ovo lovačko društvo okuplja stotinjak članova iz Pirovca, Putičanja, Kašića, Dazline, Dubrave, Ivinja, Tisnog, Jezera, Betine i Murtera, a osim u svom lovištu od 12.000 hektara odnedavno su prisutni u samim Kornatima, gdje uz nadzor stručnjaka pod posebnim uvjetima koji važe za nacionalne parkove uspješno obavljaju sanitarni odstrel čagljeva koji su prije dvije godine doplivali sa Dugog otoka i desetkovali stada kornatskih ovaca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here