Poziv na izložbu i predstavljanje knjige Hrvati na Ledenom moru 1872.–1874.

0
372

Povodom 150. obljetnice prve austro-ugarske polarne ekspedicije Muzej betinske drvene brodogradnje poziva na predstavljanje proširenog pretiska knjige iz 1893. godine autora Petra Kuničića i otvorenje izložbe “Hrvati na Ledenom moru 1872. – 1874.”

Izložbom predstavljamo svjetski poznatu austro-ugarsku znanstveno-istraživačku ekspediciju osvajanja Arktika u kojoj je od 24 člana posade sudjelovalo 12 mornara s Jadrana i kojima su vođe ekspedicije, Karl Weyprecht i Julius von Payer, nadjenuli zajedničko ime Quarneroli. Jedan od mornara, Ante Zaninović, bio je iz Sv.Nedjelje na otoku Hvaru, a drugi Ante Lukinović iz Pučišća na otoku Braču. Ostali mornari bili su iz Plomina, Voloskog, Opatije, Lovrana, Bakra, Malog Lošinja, Rijeke, Cresa i Trsta – stoji u pozivu Muzeja

Karl Weyprecht o razlozima odluke za hrvatsku brodsku posadu kaže: „Oni su zdravi, snažni, dovitljivi, što je najdragocjenije, vedri ljudi. Oni će kleti i moliti se, psovati i pjevati, ali oni će raditi i nikada spustiti krila.
Julius von Payer o hrvatskim mornarima piše: „Njih odlikuju: bezuvjetna poslušnost, privrženost njihovim vođama, izdržljivost u poteškoćama i odlučnost u opasnostima!“.

Ekspedicijski brod “Admiral Tegethoff” je već nakon 2 mjeseca plovidbe zarobljen u ledu i tu je zauvijek ostao. Posada se nakon 2 godine i 3 mjeseca, bez broda, vratila u civilizaciju.

Najspektakularnije otkriće ove ekspedicije je do tada nepoznati otočni arhipelag kojeg su nazvali “Zemlja Franje Josipa”. Na tom arhipelagu od tada postoji i Rt Fiume i mnogi drugi nama poznati toponimi.

Središnji eksponat izložbe je maketa broda “Admiral Tegethoff” u mjerilu 1:40, rad maketara Željka Skomeršića, a dio izložbe su i opisni panoi te mnogi drugi eksponati.

Posjetite nas u četvrtak, a više možete pročitati i u katalogu izložbe: Deplijan_Hrvati-na-Ledenom_moru.pdf 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here